2024. április 29. - Péter

Ami hat az mellékhat

Egy új alvadásgátló gyógyszer, amit heveny szívinfarktusban adnak, erélyesebb hatású, mint az eddig alkalmazott készítmény, de gyakrabban okoz vérzést is. Az erről szóló tudományos vizsgálat eredményeit a világ szívgyógyászainak egyik legrangosabb találko
2007. november 10. szombat 09:00 - Hírextra
A szívinfarktus miatt sürgősen kórházba szállított betegeket ma lehetőleg olyan központokba viszik, ahol minden feltétele adott az azonnali szívkatéteres vizsgálatnak és a szűkült, vagy elzáródott koszorúér kinyitásának. Ilyenkor az életmentő beavatkozáshoz a véralvadást gátolni kell, ezért a páciens mindig kap aszpirint és egy másik, alapvetően fontos tablettát, a nálunk is minden ilyen esetben beadott clopidogrelt.

A nemzetközi gyógyszeripar előállított egy új, a clopidogrelhez hasonló, de erélyesebb hatásúnak tűnő készítményt. Az új gyógyszert az eddig használatos kezeléshez hasonlították. Csaknem 14 ezer infarktusos beteget kezeltek így: sorsolás alapján a csoport egyik fele clopidogrelt szedett, a másik fele az új gyógyszert kapta.

A nagy amerikai szívgyógyásztársaság, az American Heart Association idei kongresszusán ismertetett eredmények első felében biztató adatokat ismertettek: az új kezelés erélyesebb hatásúnak tűnt, mint a korábban alkalmazott, a hatás gyorsabban jelent meg, azonban a prasugrel névre keresztelt gyógyszer adása után gyakoribb volt a vérzéses szövődmény, sőt a halálos vérzés is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását