2024. április 26. - Ervin

Ki mennyit keres?

Az internet számos érdekességet rejteget. Találtam egy honlapot, melyen képzettségi adataink megadása után megnézhetjük, mennyit keresnek átlagosan egyes foglalkozások képviselői, és szitkozódhatunk lelkesen, hogy miért annyival többet, mint mi. Ha pedig
2008. január 15. kedd 17:28 - Mohai Szilvia
Miután regisztráltunk magunkat a honlapon, és megnéztük, mennyit keresnek átlagosan a velünk azonos foglalkozást űzők; rájövünk, hogy szeretnénk testet és személyiséget cserélni velük. Majd kíváncsiságból rákattintunk előbb a takarítóra, majd a tanárra, és ráeszmélünk, hogy a diplomát valóban inkább az ágy lába alá érdemes helyezni, akkor legalább nem inog a bútor. Láthatjuk továbbá, hogy egy kétszeres doktor nem keres annyit, mint egy key account manager, de utóbbira mégsem irigykedünk; megérdemli a pénzét, hiszen ő tudja, amit mi nem: hogy mit csinál egy key account manager.

A business development and planning manager-t már könnyebben lefordítjuk, bár nem értjük, mindezt miért nem lehetett volna magyarul elmondani. A business travel consultant-nál már inkább a fantáziánkra hagyatkozunk: ő biztosan az, akivel az üzletembereknek meg kell beszélniük azt, hogy el akarnak utazni. Egy nagy cégnél miért ne vennének fel erre egy embert, hisz van rá keret. A culinary specialist, azaz kulináris specialista pedig a szakács lehet vagy inkább a McDonald’s-os; ja, nem; utóbbi gyorséttermi dolgozóként szerepel. Az étteremlánc elterjedésével erre a speciális foglalkozásmegnevezésre természetesen szükség volt, ugyanúgy, ahogy a fornettisütőre vagy a dohányzásleszoktatóra - utóbbi kettőt nem én találtam ki; valóban szerepelnek a honlapon. Az álláskereső és a munkanélküli megnevezésekre bukkanásunk után kíváncsiságból megnézzük, ők mennyit keresnek. Nem rossz. De nem irigykedünk rájuk sem: nekik nincsenek kollégáik, akikkel jókat lehet együtt nevetni.

Szívesen találkoznánk aktívan dolgozó aktuáriusokkal, andragógusokkal, higiénikusokkal, diszponensekkel, ergoterapeutákkal és dozírozókkal; meséljenek már egy kicsit a munkájukról. Hasonlóan sok állatidomár, hóhér, esernyőkészítő, gulyás, tejesember, fedélzetmester, sírásó, révész, inas, komornyik, kefekötő és drágakőcsiszoló tevékenykedhet manapság az országban; így valóban érdemes ezeket is feltüntetni. Kiváltképp, hogy némelyiknek akad is egy-két képviselője az oldalon. (Bár szerintem csak poénból jelölték be, de legyünk optimisták: valóban sikerült megőrizni ezeket a hagyományőrző hivatásokat.)

Apropó, képviselő. A listán a kormányzó, szenátor, városatya, politikus, képviselő, sőt, miniszter foglalkozásokat is megtaláljuk, de „meglepő módon” igen kevés felhasználó választotta ezeket az adatokat. Jobb is így. Nem szeretném, ha a miniszter urak ahelyett, hogy az ország felemelkedésének elősegítésén fáradoznak, össze-vissza internetezgetnének. Egy pillanatra vissza kell térnünk a divatos angol kifejezésekhez, ugyanis a night manager-t és a pathology collector-t nem lehet szó nélkül hagyni. Az előbbi talán sztriptíztáncosnőket vagy prostituáltakat menedzsel, esetleg magát az éjszakát? Fellépéseket szervez neki, tizenkét óránként egyet-egyet az éjszaki és a déli féltekére? Utóbbival kapcsolatban pedig felmerül: mit lehet gyűjteni egy patológián? Szerveket? Mindenesetre, ha állást keresünk, válasszunk olyat, amelyek angolul van a neve: nem baj, ha fogalmunk sincs, mit takar; biztos jól fizet.

Hasonlóan divatos és komolykodó, ám legalább magyar foglalkozásnevek következnek, melyek hallatán azon kezd el gondolkodni az ember, valóban léteznek-e olyan cégek, ahol már a levegőt is más veszi helyettünk. Itt van például az áru-összekészítő. Ha mondjuk valaki a kisboltban kér egy kiló kenyeret és egy liter tejet, összekészíti a kettőt, majd átnyújtja az eladónak; és ezért havi fizetést zsebel be. Az anyag- és készletgazdálkodó pedig nyilván az anyaggal és a készlettel gazdálkodik: elintézi, hogy mindig legyen készlet, és az anyagból is maradjon. A beosztott folyamatvezető munkája egyértelmű; feltételezve, hogy minden munkahelyen egyetlenegy munkafolyamatot végeznek, hiszen egyébként előfordulhatna, hogy a „Felvettünk, fiam, mától te vezeted a folyamatot!” nem tartalmaz elegendő információt az új munkaerő számára. A berendezéskezelő kezel mindent, ami berendezésnek nevezhető, például bekapcsolja a tévét, felkattintja a villanyt, megöntözi a virágokat. Az értékesítéstámogató hálás feladattal bír: ha kollégája el szeretne adni valamit, elég, ha ennyit mond: „Én támogatom.” A beszerzés nagyon bonyolult lehet. Erről tanúskodik az is, hogy számtalan részfeladatra bontották. Van beszerzési asszisztens, beszerzési menedzser és beszerzési tanácsadó. Minden bizonnyal a menedzser irányítja a beszerzést, melyben az asszisztens segít, a tanácsadó pedig jótanácsokkal látja el őket. De akkor ki végzi magát a beszerzést? Úgy látom, erre még nincs külön ember, de majd lesz; mondjuk a beszerzés-végrehajtó. Az arboréta esetében nem tudom eldönteni, hogy egyszerűen a kertész arisztokratikusabb elnevezése, vagy olyasvalakit jelöl, aki konkrétan arborétumban dolgozik. Ennek mintájára a gépipari technikumban dolgozó lehetne gépipari technika, a vadaspark munkatársa pedig vadasparker.

Mindezek után ne csodálkozzunk rajta, ha gyermekünk a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre így felel: „Kukás. Á, nem, mégis inkább metal price risk administrator.”

(További agymenéseket és összegeket a www.fizetesem.com honlapon találunk.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását