2024. április 26. - Ervin

Alföldi Harasztyval beszélget

Haraszty István (Édeske) szobrász és Petőcz András író lesz pénteken a Képzett társítások című beszélgetés-sorozatban Alföldi Róbert vendége a Bárka Színház pódiumán. Ismét hangsúlyt kap a dzsesszmuzsika - közölte a sorozatszerkesztő, Eszéki Erzsébet az M
2008. január 15. kedd 17:26 - Hírextra
Haraszty István munkáiban már a hetvenes évektől jelen van a rendszerrel szembeni kritika - idézte föl a szerkesztő a szobrász indulását. Az a világ, amelyre évtizedeken át sajátos iróniával reagált, mára elmúlt - tette hozzá.

Petőcz András új könyve, az Idegenek című regény a mai fenyegetettség veszélyét mutatja be. A kötet az oroszországi Beszlanban történt tragédia prózai feldolgozása, drámai látomás a terrorról, a kiszolgáltatottságról.

A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek bemutatására és vetítésre épülő esteken mindig hangsúlyos a zene is. Most is olyan zenészek játszanak, akik kreatív módon reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható. Ezúttal is a hazai dzsesszélet két kiválósága játszik: Dés András és Fekete-Kovács Kornél - jegyezte meg a szerkesztő.

Haraszty István (Édeske) 1960-tól tíz éven át a Dési Huber Képzőművészeti Kör növendéke volt, 1964-től rendszeresen vesz részt hazai és külföldi kiállításokon. Az új anyagokra és technológiákra fogékony művész a 60-as, 70-es évek fordulóján tért át a fémingákról a plexi mobilok készítésére. Az 1970-ben készült kinetikus szobra, a Fügemagozó az egyik legjelentősebb alkotása. Amikor 1972-ben betiltották a Ganz-Mávag épületébe tervezett kiállítását, a meghívót felülbélyegezte, majd így küldte szét: "Bizonytalan időre elhalasztva".

Petőcz András 1981 és 1983 között a Jelenlét című folyóirat vezető szerkesztője volt. Több underground művészeti egyesületet hozott létre, és szamizdatot alapított Médium-Art néven. Sáry László zeneszerzővel közös lemezt készítettek, a Közeledések és távolodások című album 1990-ben jelent meg.

Fekete-Kovács Kornél trombitaművész nemcsak hangszeres szólistaként, hanem zeneszerzőként és hangszerelőként is elismert művész, aki tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. A Budapest Jazz Orchestra (BJO) alapítója, 2005 októberétől a Modern Art Orchestra vezetője. 2006 februárjában megalakította saját zenekarát Fekete-Kovács Kornél Quintet néven.
Dés András hétévesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán szerzett 2005-ben diplomát. Sokoldalú ütőhangszeres zenész, aki elsősorban a dzsesszhez közel álló improvizatív zenét játszik. 2007 őszén saját zenekart alapított, Dés András Trió néven.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását