2024. április 30. - Katalin, Kitti

2008 a népszavazás mellett az adóvita éve lehet?

Hétfőn, egy nappal az MSZP egri „dzsemboriját” követően Juhász Attilával a Political Capital elemzőjével beszélgettünk. Megkérdeztük mi várható az egészségügyi reform újbóli szavazásánál, mi lesz a népszavazás igazi tétje, veszélybe kerülhet-e
2008. január 15. kedd 07:33 - Pór Károly

A legfrissebb népszerűségi adatokból az derül ki, hogy a Fidesz továbbra is közel 40 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. A közvélemény-kutatásokból lehet bármilyen következtetést levonni a népszavazás kimenetelét illetően?

Elemzőként két dolgot lehet figyelembe venni. Az egyik, hogy Magyarországon népszavazásra nagyon nehéz elvinni az embereket. A másik, hogy a népszavazások előtt készülő közvélemény-kutatások mindig jóval nagyobb részvételt jósolnak, mint amekkora aztán valóban lesz. A legnagyobb kérdés az, hogy az emberek hisznek-e abban, hogy a népszavazással bármi megváltozhat, mert ha nem hisznek benne – márpedig láttam olyan felmérést, amely ezt mutatta -, akkor nem is fognak elmenni annyian, hogy érvényes legyen.

Várható-e idén előrelépés az olyan 2/3-os kérdésekben, mint például a kampányfinanszírozás szabályozása?

Ezt a kérdést is befolyásolni fogja a népszavazás. A referendum előtt ugyanis –főleg a Fidesz számára – a konfliktuskeresés lesz a cél, nem pedig a konszenzusra jutás, így a népszavazást megelőzően biztosan nem lesz előrelépés ezen a téren. Sőt a kampányfinanszírozás a kampány témájává is válhat, azért, mert ennek apropóján ismét korrupcióval, pénzek elsikkasztásával vádolhatják meg egymást a felek. Azt nem zárom ki, hogy az év második felében kialakuljon valamilyen konszenzus a két oldal között, mint ahogy arra 2007-ben is volt példa a költségvetési tanács kapcsán.



Arra lát esélyt, hogy a közvélemény-kutatások ismeretében az MSZP az utolsó pillanatokban kihátrál a népszavazás mögül, és eltörli a Parlamentben azokat a díjakat, melyekről a szavazás szól?

Ez már régóta benne van az üzenetekben. Elég csak arra gondolni, hogy még mindig van egy olyan javaslat (nem a Tóth Károly-féle, mert az nem fog megvalósulni), amely arról szól, hogy a pénztárak átvállalhatják a vizitdíjat, tehát ez nem egy lefutott ügy. Elképzelhető még olyan intézkedés, amelyik annulálja egyik vagy másik népszavazási kérdést.

Jövőre európai parlamenti (EP) választások lesznek. Várható hogy az év második felében már ez is meg fog jelenni a politikai üzenetekben?

A népszavazás után előkerülhet a téma. Ez feltehetően úgy fog történni, hogy a népszavazás eredményét rávetítik majd a közelgő EP-választásokra.

Az előrehozott választás víziója, egy a Fidesz számára győztes népszavazás után realizálódhat? Ők maguk komolyan gondolják ezt?

Nagyon ellentmondásos ezzel kapcsolatban maga a Fidesz is. Először Orbán Viktor azt mondta, hogy a népszavazás maga kikényszerítheti az előrehozott választást, majd később már úgy nyilatkozott, hogy ez csak az első lépés lehet afelé. Elvileg létrejöhet egy olyan helyzet egy nagyon elsöprő Fidesz-győzelem esetén, amelyben a kormánypárti politikusok bedobják a törölközőt, de ehhez egy nagyon tarthatatlan állapotnak kell kialakulnia, amire a jelen helyzetben rendkívül kicsi az esély.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását