2024. április 25. - Márk

Morvai Krisztina politikai indokra gyanakszik

Morvai Krisztina szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) politikai döntést hozott akkor, amikor elutasította az OVB-hez benyújtott öt kezdeményezést. Erről maga a jogásznő tájékoztatta szerdán az MTI-t. Morvai Krisztina öt kezdeményezését hatáskör
2008. január 9. szerda 17:32 - Hírextra
Morvai Krisztina öt kezdeményezését hatáskör hiányára hivatkozva, egyhangúlag utasította el az OVB kedden este. A jogásznő az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazás megtartását kezdeményezte.

A jogásznő közleményében azt írta: "a döntés nyilvánvalóan politikai, és sérti a népszavazáshoz fűződő alkotmányos alapjogot". Hozzáteszi: a határozat várható volt, hiszen Halmai Gábor, a testület alelnöke korábbi nyilatkozataiban a döntés tartalmát többször megelőlegezte.

Megfogalmazása szerint a döntés konkrét jogi alapját az OVB nem tudta megjelölni, ennek hiányában az indokolás szerint az Alkotmány "rendszertani értelmezése alapján" hozta meg határozatát, melynek tartalmát azonban egyáltalán nem fejtette ki.

Mint írta, a jogsértő határozat ellen a szükséges jogorvoslattal él az Alkotmánybíróságnál. Ezzel megnyílik a lehetősége annak, hogy valóban érdemi szakmai állásfoglalás szülessen az indítvánnyal kapcsolatban - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását