2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megint FIDESZ Szózat

Több mint 10 százalékos forráshiánnyal küszködnek idei költségvetésük elkészítésénél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok - mondták hétfőn a Fidesz térségi vezető tisztségviselői nyíregyházi sajtótájékoztatójukon.
2008. január 14. hétfő 13:34 - Hírextra

A helyhatóságok központi költségvetési támogatása nominálisan három százalékkal csökkent az idén, s ezen túl még a 7,5 százalékos infláció is sújtja az önkormányzatokat - közölte Karakó László, Gávavencsellő polgármestere, az ellenzéki párt nyírségi választókerületi elnöke.

Hozzátette: az intézményi kiadásoknál ehhez még hozzáadódik az árampiaci liberalizáció várhatóan 30 százalékos költségemelkedése, továbbá az év második felétől a gázpiac liberalizációjának kiadása. Pénzügyi hátrány a kistérségi társulásoknál megvont kiegészítő normatíva is, ami iskolánként és gyermekenként 40 ezer forint mínuszt jelent - jelezte.

A polgármester szerint sürgősen napirendre kellene tűzni az önkormányzatok finanszírozásának kérdését, hiszen a helyhatóságok már a működési kiadásaik fedezéséhez is hitelfelvételre kényszerülnek.

Az MTI munkatársának kérdésére válaszolva elmondta: Gávavencsellőn a 700 milliós önkormányzati költségvetésből 70 milliós forrás hiányzik, s a helyhatóság a fejlesztésekhez az önerőt csak kötvénykibocsátásból tudja biztosítani.

Vinnai Győző, a Fidesz nyíregyházi választókerületi elnöke, s helyi önkormányzati képviselője arról tájékoztatott, hogy egy nagyváros költségvetésében is súlyos gondokat okoz a forráshiány.
Állítását azzal támasztotta alá, hogy a nyíregyházi önkormányzatnak 3,2 milliárd forint rövid lejáratú adóssága van, ami a bér- és működési költségek fedezésére szolgál. E mellett 5,1 milliárd forint a hosszú lejáratú, a beruházásokhoz felvett kölcsön, vagy kibocsátott kötvény.

"S mindemellett 1,7 milliárd forintot meghaladó a késve fizetett számlák összege, ami szintén bizonyíték a gyorsuló eladósodásra" - fűzte hozzá Vinnai Győző.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását