2024. április 30. - Katalin, Kitti

2008 a népszavazás mellett az adóvita éve lehet?

Hétfőn, egy nappal az MSZP egri „dzsemboriját” követően Juhász Attilával a Political Capital elemzőjével beszélgettünk. Megkérdeztük mi várható az egészségügyi reform újbóli szavazásánál, mi lesz a népszavazás igazi tétje, veszélybe kerülhet-e
2008. január 15. kedd 07:33 - Pór Károly

Az egészségbiztosítási törvényt Sólyom László aggályai megfogalmazásával visszautalta az Országgyűlés elé. Mi fog történni a köztársasági elnök kifogásaival? Egyszerűen lesöprik őket?

Azzal, hogy Sólyom László visszaküldte a Parlamentnek ezt a törvényt, csak azt érte el, hogy elnyúlik február közepééig az a vita, ami a törvényről szól, és ami most a nyilvánosság előtt elsősorban az MSZP-s képviselők körében folyik.

Az MSZP-n belül beszélhetünk valós vitáról? Úgy tűnik, egyes képviselőknek (például Karsai Józsefnek) csak jár a szájuk, de amikor szavazni kell, akkor nem mernek szembe menni a párt többségével.

Amikor szavazásra kerül a törvény, akkor a képviselőknek számot kell vetniük azzal, hogy ez már a kormány stabilitásának függvényévé vált, hiszen az SZDSZ ettől tette függővé a koalíció sorsát, míg Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a törvényt bizalmi szavazásnak tekinti saját magával szemben. Ha pedig decemberben megszavazták ezt a törvényt, akkor februárban is meg fogják, mert nem változott azóta a politikai helyzet. Ennek ellenére Sólyom László kifogásaival foglalkoznak, éppen ekörül van most vita. Ez annyit eredményezhet, hogy további módosításokkal ugyan, de ismét elfogadják a törvényt.

Több olyan népszavazási kezdeményezésről olvashattunk a közelmúltban, amely az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról kérdezné meg az embereket. A ciklus végéig, 2010-ig lát még reális esélyt egy ilyen népszavazásra?

Igen, épp a múlt héten jelentette be több civil szervezet, hogy támogatja ebben a kérdésben a népszavazást, és a Fidesz részéről is elhangzott olyan nyilatkozat, miszerint egyetértenek vele, bár aláírást nem gyűjtenek. Elvileg lehetséges, hogy ebben a ciklusban lesz ilyen népszavazás, de a gyakorlatban nagyon valószínűtlennek tarom, főleg azt, hogy még 2008-ban sor kerülhet egy újabb referendumra, mert ilyen elképzelésről is lehetett olvasni. Ráadásul egy ilyen szavazás mellett nem is olyan egyszerű érvelni, mint a tavasszal sorra kerülő mellett, hiszen fizetni senki nem szeret, maga a biztosítási rendszer viszont ennél sokkal összetettebb.

Mi lesz a tavaszi népszavazás igazi tétje? Az egyik oldal Gyurcsány Ferenc és a kormány jövőjét teszi a népszavazás eredményének függvényévé, míg másik részről azt hallani, hogy egy újabb kudarc már Orbán Viktor pozícióját is megrendítheti.

A népszavazás mind a kormány, mind a Fidesz számára kockázatot jelent. Egy magas részvétel mellett megtartott, a kormány szempontjából vesztes szavazás akár Gyurcsány Ferencet is kibillentheti pozíciójából, míg ha 25 százalék alatt lesz a részvétel, és érvénytelen lesz a szavazás, akkor Orbán és a Fidesz is komoly stratégiaváltásra kényszerülne. Azt viszont nem gondolom, hogy a Fidesz szempontjából sikertelen népszavazás automatikusan Orbán bukását is maga után vonná.

Van olyan személy, az MSZP-én belül, aki a népszavazás után nyilvánosan is felléphet Gyurcsánnyal szemben? Van egyáltalán olyan csoport a párton belül, amely hosszú távon veszélyt jelenthet a miniszterelnök pozíciójára?

Van, például a Szocialista platform, Baja Ferenc vezetésével, amely az elmúlt évben alakult újjá, és ahol nagyon sok Gyurcsány ellenesként számon tartott politikus van jelen. A neveket sorolhatjuk, mert azok már ismertek –Szili Katalin, Szekeres Imre, Kiss Péter -, de azt már nem lehet tudni, hogy közülük ki az, aki egy adott helyzetben ténylegesen maga mögé tud állítani annyi politikust, amely Gyurcsány leváltásához elegendő lehet. Gondoljunk arra, hogy Medgyessy eltávolításánál is az utolsó pillanatig (a kongresszusig) kérdéses volt, ki léphet a helyébe.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását