2024. május 2. - Zsigmond

Öt év után szabadultak a túszok

A fél évtizedes fogság után a 44 éves Rojas és az 57 éves Gonzalez hamarosan találkozhat szeretteivel. Megérkezett Venezuelába a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) két volt túsza, akiket több mint öt évi fogság után a venezuelai elnök közbenjárásá
2008. január 11. péntek 07:53 - Hírextra
A két kolumbiai nőt venezuelai helikopteren szállították a kolumbiai dzsungelből a nyugat-venezuelai Santo Domingo repülőterére - jelentette a francia hírügynökség a légikikötőből. Clara Rojast és Consuelo Gonzalezt ezt követően repülőgéppel a venezuelai főváros, Caracas nemzetközi repülőterére viszik, ahol találkozhatnak szeretteikkel.

A kolumbiai kormány és a FARC közötti konfliktusban ez volt a legjelentősebb túszelengedő akció 2001 óta, amikor a szervezet mintegy 300 katonát és rendőrt engedett szabadon. Hugo Chávez venezuelai államfő hangot adott azon reményének, hogy a mostani akció utat enged egy szélesebb kolumbiai békefolyamatnak. "Venezuela továbbra is a kolumbiai béke megteremtése mellett van. Készek vagyunk erre, és biztosak vagyunk abban, hogy a kolumbiai kormány megérti ezt. A világ is békét akar Kolumbiában" - mondta.

A túszok átvételének akciója csütörtök reggel kezdődött. Chávez bejelentette: a FARC megadta azokat az adatokat, amelyek alapján kiszabadulhat a 44 éves Rojas és az 57 éves Gonzalez. Venezuela két, vöröskeresztes jelzésekkel ellátott helikoptert küldött Kolumbiába, miután a bogotái hatóságok engedélyezték, hogy a légi járművek elszállítsák a túszokat. A helikopterek először San José del Guaviare városba repültek, amely mintegy 300 kilométerre délkeletre van Bogotától, majd ott üzemanyagot felvéve felszálltak, és a lázadók csak ezután közölték velük, hogy hova kell repülniük. A megadott helyen felvették a túszokat.

December 31-ére már egyszer terveztek egy hasonló akciót, de az kudarcba fulladt. Sokak úgy vélik: a két nő szabadon bocsátása szimbolikus jelentőségű esemény, mert a remények szerint ez lehet az első lépés afelé, hogy elengedjék a szintén a FARC fogságában lévő Ingrid Betancourt-t. Az ő kiszabadítására az elmúlt hónapokban Párizs diplomáciai kampányt indított: a politikusnő ugyanis kettős, francia és kolumbiai állampolgársággal rendelkezik.

San José del Guaviare és környéke erőteljesen militarizált övezet, mert a várost körüli vidéket a FARC, illetve más illegális, kokaintermelő szervezetek tartják az ellenőrzésük alatt. Franciaország nagyon örül a két túsz kiszabadulásának, és ígéretet tesz arra, hogy megsokszorozott erőfeszítéssel próbálja meg elérni Ingrid Betancourt elengedését is - jelentette ki a sikeres túszszabadító akció után Nicolas Sarkozy francia elnök.
Forrás: hirado.hu/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását