2024. május 2. - Zsigmond

Kísérjük vörösborral a cigit!

Ha minden elszívott szál cigit két és fél deci vörösborral öblítünk le, akkor semlegesítjük a dohányzás érrendszerre gyakorolt káros hatásait - mondják görög kutatók.
2007. február 9. péntek 11:07 - Hírextra
A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait - állította két görög kutató az Európai Kardiológiai Társaság idei kongresszusán. John Lakakisz és Hrisztosz Papamihael, az athéni egyetemi kórház két orvosa szerint 2 és fél deci vörösbor megszünteti egy elszívott cigarettának az érrendszerre gyakorolt negatív hatását. Mindez nem azt jelenti, hogy minden egyes szál cigaretta után negyed liter vörösbor felhörpintése a legmegfelelőbb eljárás - hangsúlyozták az orvosok. Inkább arra hívták fel a figyelmet, hogy egyetlen cigaretta kb. egy óráig kimutathatóan befolyásolja a véredények működését, illetve negatívan hat az érrendszer egészére.

A kísérleti eredmények szerint a "vörösbor alkotóelemei, de nem az alkohol, meggátolják az artériáknak azokat a funkcióhibáit, amelyek egy cigaretta elszívása után következnek be". A kutatók még nem azonosították be azt az alkotóelemet, ami ilyen hatást eredményez. Feltételezéseik szerint a fentebb már más összefüggésben is említett polifenolok - melyek a vörösborban magas koncentrációban vannak jelen - válthatnak ki ilyen hatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását