2024. május 2. - Zsigmond

A kultúrák közötti párbeszéd programja

Megkezdődött a kultúrák közötti párbeszéd európai évének magyarországi programja, az eseménysorozatot Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára nyitotta meg csütörtökön, Budapesten.
2008. január 10. csütörtök 14:18 - Hírextra

Az uniós programsorozat magyarországi rendezvényének nagyköveteit bemutatva Bogyay Katalin elmondta: a művészek és sportolók gondolataik és személyiségük által népszerűsítik a rendezvényeket.

Az eseménysorozat üzenetét Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, Varga Dániel vízilabdázó és a Kerekes Band közvetíti.
A kultúrák közötti párbeszéd európai évének mottója: "Együtt a sokféleségben". A rendezvénysorozattal főként a fiatalokat igyekeznek megszólítani, továbbá szeretnék aktivizálni a művészeket, művészcsoportokat.

Bogyay Katalin elmondta, hogy a programsorozat a kultúra és média, az oktatás és tudomány, a migráció, a kisebbségek, a többnyelvűség, a vallás, a munkahely, valamint az ifjúság témakörén keresztül szeretné elősegíteni egymás jobb megértését.

A szakállamtitkár az évad magyarországi céljai között említette a kulturális sokszínűség - elsősorban a szomszédos országok és a határon túli magyarság - ünneplését, valamint a fiatalok és civil szervezetek bátorítását a programokban való részvételre.

Az OKM, valamint a KultúrPont Iroda által koordinált eseményre a tavalyi pályázatnak köszönhetően több mint 200 jelentkezés érkezett, amelyből eddig mintegy 40 program került a hivatalos programba, további 30 pedig a rendezvény logóját használhatja. A jelentkezés egész évben folyamatos, továbbra is várnak ötleteket, eseményeket - hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Hozzátette: a tárca elsősorban a fiatalokhoz szóló, a Budapesten kívül megvalósuló, a kisebbségeket bevonó, több ország együttműködésével megvalósuló, újszerű ötleteket várta és várja.

A programsorozat finanszírozásához uniós pályázaton mintegy 26 millió forintnak megfelelő eurót nyert el Magyarország, az OKM pedig ugyanekkora összeggel járul hozzá a költségekhez. A hárommillió eurós nyílt uniós pályázaton kiválasztott hét, úgynevezett nemzetközi "zászlóshajó" projektből pedig háromban van magyar résztvevő.

Bogyay Katalin kiemelte, hogy az unióval egységes európai kulturális tér jött létre, amely hihetetlen, egymást inspiráló értékekkel van tele.

A szakállamtitkár felidézte, hogy a tematikus év hivatalosan kedden, az unió soros elnökségét ellátó Szlovénia fővárosában, Ljubljanában kezdődött meg.

György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: az évadnak köszönhetően minden figyelem arra irányulhat, hogy az unió 492 millió polgára között meginduljon a párbeszéd egymás jobb megértése, az erőteljesebb integrálódás érdekében.

Az év európai nagykövete Agnieszka Holland lengyel rendező és forgatókönyvíró; Radu Mihaileanu román származású francia filmrendező; Jack Martin Ha:ndler szlovák karmester; Abd Al Malik francia rap/slam énekes; Jordi Savall spanyol csellista és viola da gamba művész; Charles Aznavour francia énekes; Adam Michnik lengyel író, a Gazeta Wyborcza című napilap főszerkesztője; Henning Mankell svéd író és forgatókönyvíró; Marjane Satrapi iráni születésű, Párizsban élő képregény-szerző, író; Paulo Coelho brazil író; valamint Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne belga filmrendezők. Az európai szintű nagyköveteket az Európai Bizottság kérte fel az év üzeneteinek közvetítésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását