2024. április 20. - Tivadar

Elhunyt Mihail Minyin

Elhunyt Mihail Minyin, aki 1945 áprilisában kitűzte a sarló-kalapácsos zászlót a berlini Reichstag épületére. A Nagy Honvédő Háború veteránja, a Szovjetunió hőse 86 éves korában, hosszas betegség után halt meg Pszkovban - közölte a területi önkormányzat.
2008. január 10. csütörtök 18:16 - Hírextra

Minyin 1922-ben született és 1941-ben önkéntesként került ki a frontra. Részt vett Leningrád felszabadításában, megsebesült, kórházba került, majd felépülése után a fronttal vonult Leningrádtól Berlinig.

1945. április 30-án, amikor a szovjet csapatok megrohamozták a Reichstagot, Minyin bejutott az épületbe, és annak egyik tornyára kitűzte a vörös zászlót. (A zászló kitűzését mutató világhírű fotó nem magát az eseményt örökíti meg, hanem annak a fotós kedvéért történt újrajátszását.) Tettéért egy hónappal később a Szovjetunió hőse kitüntetésre terjesztették fel, és később számos más érdemrendet is kapott.

Minyin a háború után a hadseregben maradt. Katonai akadémiát végzett 1959-ben, s attól kezdve különleges stratégiai egységeknél szolgált. 1969-ben betegség miatt leszerelt, s 1977 óta Pszkovban élt.

Két évvel ezelőtt a háborúban szerzett érdemeinek és aktív társadalmi munkájának elismeréseként elnyerte a Pszkov díszpolgára címet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását