2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Javuló állam-egyház viszony

Javulóban az állam és a katolikus egyház viszonya; a párbeszéd légköre 2007-ben az előző évekhez képest kedvezőbb lett egyebek mellett az újra tevékenykedő Vatikáni-Magyar Vegyesbizottság munkájának köszönhetően - mondta Német László, a Magyar Katolikus P
2008. január 9. szerda 12:22 - Hírextra
Német László különösen fontosnak tartotta, hogy másfél éves kihagyás után 2007. január 25-én folytatta működését a vegyesbizottság, amely az 1997-ben megkötött vatikáni szerződéssel kapcsolatos témák megtárgyalását tűzte ki célul, többek között a személyi jövedelemadóból (szja) való egyházi részesedés tekintetében.

A tárgyalásokon felmerültek az egyházi közoktatási és szociális intézmények állami finanszírozásának kérdései. Ezzel kapcsolatban Német László megjegyezte: az egyházi oktatási és szociális kiegészítő normatíva előlegének rendezése jó irányban halad, bár még nem érték el azt a szintet, amelyet a vatikáni szerződés előre látott.

Mindezzel együtt 2007 végéig az egyházak megkapták a 2006-ra járó, a kormány által kiszámított oktatási és szociális kiegészítő támogatást, és a 2007. évi költségvetési törvény alapján megemelt normatív támogatás összegét.

A kormány úgy döntött, hogy 2008-ban a költségvetés szja bevételének 0,9 százalékát továbbra is megkapják a magyarországi egyházak, 2009-től pedig az új törvény garantálja, hogy ez az arány nem csökkenhet 0,5 százalék alá, ugyanakkor nem mehet 1 százalék fölé sem az új rendszer bevezetésével.

A múlt évi hat vegyesbizottsági ülésről közös kommünikét adnak ki a közeljövőben. A tárgyalások Német László szerint összességében megfeleltek annak a célnak, hogy az esetleges "félreértéseket tisztázzák", annak ellenére, hogy még "nagyon sok nyitott kérdés rendezésre vár" - hívta fel a figyelmet az MKPK titkára.

Német László ugyanakkor megjegyezte, hogy a különböző rendeletek és jogszabályok gyors módosítása, "amelyek mögött nem áll elégséges társadalmi párbeszéd, lehetetlenné teszi az átlátható intézményvezetést". Ezek közül kiemelte a szociális intézmények "túladminisztrálását" azáltal, hogy a szolgáltatásokra jogosultak körét külön bizottságoknak kell megállapítania.
A katolikus egyház vezetése 2007-ben felemelte hangját az egynemű párok házassága ellen, a hagyományos értelemben vett család védelmében, ennek megfelelően nem értett egyet azzal a törvénnyel, amely az élettársi kapcsolatokat szélesebb jogokkal ruházta fel - közölte.

A 2007-es év kiemelkedő eseményeinek ítélte meg Német László az MKPK és az osztrák, szlovák, horvát és szlovén püspöki konferenciákkal való testvéri kapcsolat elmélyítését, amelyek közül a szlovák katolikus vezetéssel történt személyes találkozó elmélyítését a két nép közötti megbékélés fontos állomásának nevezte. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Mátraverebély-Szentkúton 2008-ban a szlovák-magyar megbékélés jegyében közös imanapot tartanak.

Évértékelése során megemlítette a Szent Erzsébet-év társadalmi jelentőségét is, amely "a kereszténység fontos dimenzióját, a szegények felkarolását" mutatta be. Az elesettek segítésének gyakorlati példájaként hozta fel a cunami által sújtott Sri Lankán 2007 januárjában a Magyar Karitász által átadott egy-egy lány- és fiúkollégiumot.

Az ökumenikus kapcsolatokat érintve szólt a nagyszebeni III. Európai Ökumenikus Nagygyűlés jelentőségéről. Ugyancsak fontosnak tartja a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőinek találkozóit, amelynek keretében döntöttek többek között a 2008-ban beindított Biblia évéről is.

Emellett kiemelte a 2007 decemberében Budapesten megtartott katolikus-ortodox találkozót, amelynek során a különböző egyházak képviselői úgy döntöttek, hogy 2008 decemberében közös konferenciát rendeznek a család szerepéről az európai társadalomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását