2024. április 26. - Ervin

A remény és a tyúkszar színe I.

Magyarországon nincs kézzel fogható, működő zöld párt, ami egyszerre felel meg a zöld és a párt definíciójának. Van ugyanakkor ellenérzés a kétpólusú hatalomgyakorlással szemben, időről-időre felmerül, hogy a technokrata és a populista – színleg bal
2008. január 9. szerda 12:23 - Tálos Lőrinc

Zöldségpártok

Meg kell emlékeznünk a csak nevében zöld pártformációkról. A Polgár Tamás, azaz TomCat nevével fémjelzett Magyar Szociális Zöld Párt be akarja vezetni a halálbüntetést, és meg akarja szüntetni a parkolási díjat. Gyakorlatilag rendszerellenes, provokatív antipártként viselkednek, politikai akcióik komolytalan bohózatok. A bloggerként és botrányhősként ismert pártarc nem beszédekkel vagy más hagyományos módon kommunikál, hanem afféle performance-ok révén, melyekből az hámozható ki: nem egyszerűen állam, hanem jogállam ellenes is, így keveredhet buksi kis fejében az anarchizmus a szélsőjobbal, a zöld jelzőt tán csak a Jóisten tudja, honnan merítették. A párt két szlogenje szépen példázza ezt. Az egyik szerint azoknak szólnak „Akik nem szavaznak, mert nincs kire”, a másik arra az elcsépelt szóviccre van kihegyezve, hogy az „Ő országuk jobb”. A nagykovácsi vendéglős Zöld Centrum pártját csak azért érdemes megemlíteni, mert utazásokat sorsolt ki Balira.

Görögdinnyepárt

A Duna-kört még a '80-as évek végén megpróbálták pacifikálni, és együttműködésre ösztökélték a KISZ KB környezetvédelmi tagozatával. De a mozgalom más utat választott. Az első szabadon választott parlamentnek több mint a negyedét adták a volt Duna-körösök a rendszerváltó pártok padsoraiban, kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt. A választások után alakult Zöld Alternatíva első társelnökei a Duna-kör akkori ügyvivője Droppa György és Schmuck Erzsébet, a KISZ KB környezetvédelmi tagozatának volt vezetője lettek. A párt a választások előtt tűnik fel rendre, valamelyik egyválasztási pártszövetséghez csapódva. Az Együtt Magyarországért Unió, a Szűrös Mátyás-féle Új Baloldal és Centrum Párt szerepel azon középről szavazatot csenő trójai-pártok sorában, amivel eddig együttműködésre léptek. Két kis szociáldemokrata szervezettel összenőve alapították meg a Zöld Demokraták Szövetségét. Belőlük vált ki a Zöldek Pártja, ami egyedül zavaros kopogtatócédula-gyűjtési ügyével lépte át a hírküszöböt. Különösebb zöld aktivizmust nem tudnak felmutatni. A Zöld Demokraták szerveztek egy demonstrációt egy bükki lokátor ellen, akkoriban, amikor a Zengő ügye a tetőfokra hágott, illetve egy konferenciát a margitszigeti fák védelmében, mindkettőt különösebb visszhang nélkül. Annak ellenére, hogy a klasszikus zöld pártokat az erős mozgalmi háttér jellemzi, egyedül Droppa György múltja az, ami részükről felmutatható. Civil zöld körökben hallottuk a görögdinnyepárt kifejezést: miszerint csak kívül zöld.

Erőtlen kísérlet

2005 végén indult az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, amelynek vezetői – Lányi András és Kajner Péter – korábban a Védegyletben működtek. A párttá alakulást több hónapos előkészítő munka előzte meg – többek között a Védegylet részvételével, aminek végén a résztvevők túlnyomó többsége úgy ítélte meg: nem adottak a feltételek egy új zöld párt alapításának. Lányiék ennek ellenére úgy döntöttek „kiugranak a lövészárokból”. Tevékenységük inkább civil szervezetre hasonlít, pártként kevésbé funkcionálnak. A Védegylet és az Élőlánc kölcsönösen úgy nyilatkozik a másikról, hogy avval szervezeti kapcsolata nincsen, a részt vevő személyek útjai váltak el, harag nélkül. A civil szervezet azóta több helyen hangsúlyozta, 2005 nyarán nem érett meg a helyzet a párttá alakuláshoz. Egy ökopolitikai célokat is megfogalmazó, életképes radikális demokrata pártformáció egyelőre várat magára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását