2024. április 25. - Márk

Citromdíjasok III.

A szélsőjobb és a történelmi pártok forgácsai mellett létező kispártok közül a kiábrándultak szavazatait megcélzó, általában egy időszakot megélő formációk, a "szürkék", a szélsőbal és a zöldek érdemesek a vizsgálódásra. No meg az unikális kisebbségi párt
2007. október 15. hétfő 10:26 - Hírextra
Kik azok a Centrum Párt és mit akarnak?

A 2002-es választásokra sebtiben összetákolt Kupa Mihály körüli se íze, se bűze pártalakulat az önmeghatározása szerint a középen haladóknak kínált alternatívát. Azoknak akik sem a bal, sem a jobboldali pártokra nem adják szívesen a voksukat. A 3,9 százalékos szereplés után Kupa Mihálynak két emlékezetes lépése volt. Az egyik, hogy kezében borospohárral így kommentálta az eredményt: „Hát, kurvára nem örülök neki!” A másik lépése kissé balra sikerült a záróvonalhoz képest, amin a rendőrök zavarják végig az ittas vezetőket: bejelentette az MSZP javára történő egyoldalú visszalépésüket. A Bartók-Giczy KDNP-ből, az MDF belviszályai után kilépő mérsékeltek alkotta MDNP-ből (azóta ismét összeolvadtak az MDF-fel, ehhez szűkséges volt az MDF újabb szakadása, ami a Dávid Ibolya-Lezsák Sándor, önállóság vagy Fidesz vita mentén zajlott le), a Vállalkozók Pártjából, az Agrárszövetségből, a Zöld Demokratákból és a Harmadik Oldal Magyarországért szövetségből összefércelt kvázipárt ezután mikroszkóppal sem mérhető támogatottságúvá töpörödött. A 2006-os választásokon vakondversenybe kezdtek a kisgazdákkal, 0,32 százalékos eredményükkel sikerült is beelőzni az FKgP 2002-es 0,75 százalékát. A parlamenti küszöböt nem érték el.

„Mi majd törődünk Lakatos Pistivel is!”

A 2002-es kampányidőszakban a Fidesz választási szövetséget kötött a legnagyobb hazai roma szervezettel, a Farkas Flórián vezette Lungo Drommal. Válaszul Medgyessy Péter az azzal rivális Magyarországi Cigány Fórummal kötött megállapodást, Kolompár Orbán meg is ígérte az MSZP támogatását. 2006-ra az MCF Roma Összefogás Pártja az önálló megmérettetés mellett döntött, nyilván megunta, hogy hol konzervekkel, pozíciókkal szúrják ki a romák szemét a nagypolitikában résztvevők, és az is csak négyévente jut eszükbe. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztjére pályázó Farkas Flórián és Kolompár Orbán között nem felhőtlen a viszony. Annak idején Kolompár győzte le Farkast, e legutóbbi alakuló gyűlésen az MCF az LD színeiben megválasztott Kozák Jánost támogatta az LD elnök Farkas Flóriánnal szemben, akit így meg is választottak. A botrányos jelenetektől sem mentes alakuló ülést berekesztették. Újbóli összehívását Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal rendelte el. Az MCF-RÖP jelenlegi fő tevékenysége a Lungo Drom támadása.

Szét vörösök, proletárok

A Thürmer vezette Magyar Kommunista Munkáspárt és az abból kivált Munkáspárt 2006 közötti nézeteltérés gyöke az MSZP-hez való viszony. Thürmerék megalakulásuk óta ellenségesek az MSZP-vel, a Kádár rendszer elárulása mellett rossz viszony oka a közkeletű megfogalmazás szerint: a Munkáspártnak jutott Marx, az MSZP pedig vitte a tőkét. A Fratanolo János és Vajnai Attila körüli pártellenzék azért lépett ki a Kádárista anyapártból, mert szerintük az MSZP állandó támadása a Fidesz szájíze szerint való, és emögött összefogást orrontanak. Ezt a nézetüket csak erősíti az a tény, hogy a Fidesz jól láthatóan felfedezte magának a Munkáspártot, mint olyan erőt, amely gyengíteni tudja az MSZP szavazóbázisának Kádár-nosztalgiára hajlamos részét, ami bizony nem csekély. Thürmer hangoztatja is azon nézetét miszerint az MSZP nem baloldali, nem a kisemberek hanem a nagytőkések pártja. A Magyar Nemzet és a Hír TV, valamint a Vasárnapi Újság pedig azon van, hogy ez az üzenete minél több baloldali szavazóhoz eljusson. Hasonló összedolgozás volt tapasztalható a kórházprivatizációt érintő népszavazási kérdésben. Az elnökség álláspontja szerint: „A Munkáspárt nagyon kevés pénzt tud a népszavazási kampányra költeni. Nem tudjuk megvenni a televíziós hirdetéseket, nem tudunk hirdetni a lapokban. Örüljünk neki, hogy a Fidesz szinte ugyanazt hirdeti a reklámokban, amit mi is tennénk.” Thürmer ugyanakkor végig konfliktusban állt a munkáspárton belüli MSZP szimpatizánsokkal, szerinte a neoliberális szocialisták elemi érdeke, hogy a „határozott, tiszta munkáspolitikát” folytató pártját megszüntessék, vagy magukba olvasszák. Vajnai megpróbálta meglovagolni a párton belüli kritikus hangokat. A nagy hatalomátvevő menővere balul sült el. Bizalmi szavazást rendelt el maga ellen, és le is mondatták. Thürmer ereje a saját legendájában keresendő, a kritikus hangok ellenélre nem merik lemondatni, mert ő mentette meg a pártot a rendszerváltozás után. Nyilván kell egy apafigura, akit majd bebalzsamozhatnak.

LÁNYI ANDRÁS
Zagyva és gonosz

Ezúton mondok köszönetet trágár honfitársamnak, aki két szóval elintézte, ami nekünk két éven át nem sikerült, hogy az Élet és Irodalom leírja az Élőlánc nevét. Megyesi Gusztáv azonban elképesztő következtetésekre vetemedik abból az alkalomból, hogy "a tudósítások szerint" hétfőn este a Kossuth téren a felizgatott tömegben valaki engem lezsidózott (ÉS, 2007/37.). A tudósítások szerzője ügyesen helyezkedhetett és jó helyre állt, a téren gyülekező barátaim ugyanis semmi ilyesmit nem tapasztaltak a négy és fél órás gyűlés alatt. Pedig fellépésünket a maguk szempontjából okkal sérelmezték a Kossuth téri törzstüntetők. A vendégcsapat (a mieink) egy idő után meglehetős barátságtalan modorban tanácsolta el a "hazaiakat", árpád sávos lobogóikkal, kedvenc rigmusaikkal együtt. Bebizonyítottuk, hogy lehet, a Kossuth téren is lehet, felizgatott sokaságnak is érdemes komoly dolgokról beszélni. Még mindig inkább, mint bent az ország házában, ahol minden nap ugyanazt a primitív számtanpéldát oldják meg ("számoljátok meg, gyerekek, melyik padsorban ülnek többen!"), és semmi egyébbel nem törődnek. A feszült légkörben magam sem válogattam meg a szavaimat. Hogy eközben a türelmetlen és frusztrált tömegben olyan kifejezések is elhangoztak, amelyeket egy forgalmi dugóban, szomszédokkal perlekedve vagy más hasonló helyzetben könnyen megkap az ember, az Élet és Irodalom háziszerzői pedig kifejezetten kedvelnek, abban semmi meglepőt nem találok. Higgye el, Megyesi Gusztáv, addig jó, amíg a Kossuth téren csak jelzős szerkezetek repkednek. (A képviselőket a híradásokkal ellentétben nem a sértetten félrevonuló árpád sávosok hajigálták meg, hanem két tucat, távozásunk után, "ária, ária, Hungária" csatakiáltással érkező provokátor.)

Tehát a másfél ezerből egy mondott a szomszédjának valamit. Ezt hallván Megyesinél kész a jóslat: nekem végem van, mert "ezután a gyönyörű arcú magyar nép mély megvetése kíséri minden léptedet, és vedd tudomásul, hogy a Tubes mellett a Zengőn is NATO-radar fog épülni" stb., stb. Bármennyire gyűlöli is a magyar népet a cikkíró, az nem kerülhette el a figyelmét, hogy a radart nem a nép, hanem pártunk és kormányunk erőlteti. Hogy az ökológiai politika eddig sem a szélsőjobboldalon talált hívekre. Hogy a nemzeti radikálisok internetes hírportáljain kiátkoztak ugyan, de zsidó származásomra eközben még célzás sem esett.

Örülök, hogy Megyesi nem talált egy odavetett csúnya szónál súlyosabb példát, amivel elronthatja újévet ünneplő zsidó honfitársaink kedvét. Magyarországon létezne antiszemitizmus az egymás kezére játszó széljobb és szélső ballib orgánumok átlátszó erőlködése nélkül is. Éppen ezért tartom megvetésre méltónak azokat, akik ezt a kártyát a hallga- és ingatag többség riogatása céljából nem átallják újra és újra kijátszani.

Lányi András

Forrás: www.es.hu
Zöldre festve

A zöld pártból majdnem annyi van, mint kisgazdából. A politikai kalandorok és a zavaros ideológiák hívei mintha mind a nevében zöld pártokban élnék ki magukat. Egy nagykovácsi vendéglős Zöld Centrum Pártja, például utazásokat sorsolt ki Balira.

A magyar politikai környezetvédelem a Duna-körrel született meg. Párttá nem alakultak, de az első szabadon választott parlamentben számtalan Duna-körös ült – különböző pártszínekben. A Magyarországi Zöld Párt (MZP) pedig náci színezetű elmebajjá fajult. A Medveczky Zoltán vezette párt logójában egy birodalmi sas karmai között találjuk a német zöldek szimbólumát, a napraforgót. A hideg napok közeledtével a zöld barnába vált...

A Zöld Alternatíva a Droppa György (a Duna-kör akkori ügyvivője), Schmuck Erzsébet a Magyar Természetvédők Szövetségének elnökasszonya, korábban a KISZ KB környezetvédelmi tagozatának vezetője) társelnökletével alakult. Hol az Agrárszövetséggel, hol a Szűrös Mátyás körüli Új Baloldallal léptek szövetségre. Végül a Zöld Alternatíva egyesült a Szociáldemokrácia 2000 nevű szervezettel és a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalommal. Így alakultak meg a Zöld Demokraták (ZD, ZDSZ), később Droppa vezetésével beléptek a Centrumba. Annak mélyrepülése után, és azóta is önálló, ám csendes életet élnek. Múltjuk alapján ők lehetnek a görögdinnye párt, ami kívül zöld belül vörös: Az MSZP lehetséges választási szövetségese. Belőlük vált ki a Zöldek Pártja, különösebb zöld aktivizmus nem áll mögöttük, ám ügyeskedő ajánlószelvény-gyűjtés gyanújába keveredtek.

A jelenlegi Zöld Párt legismertebb alakja a TomCat néven ismert blogger, Polgár Tamás. Először egy külalakjában, technikai megoldásaiban és tartalmában is primitív számítógépes játékkal tűnt fel. A Revenge sorozatban rendőröket, tanárokat, szkinhedeket és cigányokat lehetett verni, leköpni és megerőszakolni. Azóta több és ismertebb botránnyal gazdagodott. Műfasszal kínálta Bácsfi Dianát, provokálta az összegyűlteket egy antirasszista tüntetésen. Majd ismert arcává vált a 2006-os októberi eseményeknek. A Zöld Párt be akarja vezetni a halálbüntetést, és meg akarja szüntetni a parkolási díjat. Röviden nem zöldek, hanem elmebetegek.

Valódi ökopolitikai programot egyedül az Élőlánc Magyarországért Mozgalomtól várhatunk. A többi, névleg zöld alakulattól az különbözteti meg őket, hogy a politikai/környezetvédelmi aktivitás mérlegének nyelve másokkal ellentétben a második felé billen. Lányi András és Kajner Péter a Védegyletből vált ki, hogy politikai pártként képviseljék annak értékeit. Ennek ellenére nem a Védegylet pártja, hiszen kiválásuk oka, hogy a civil szervezet többsége úgy határozott: nem akarnak politikai párttá válni. A Védegylet közleménye szerint: „Az Élőlánc informálisan sem a Védegylet pártja. Többen közülünk részt vettek a pártalapítási szándékról folyó előzetes vitákban. A Védegylet aktív tagjainak döntő többsége azonban úgy ítélte meg, hogy még nem érett meg a helyzet arra, hogy az ökológiai politikai alternatíva kilépjen a pártpolitikai küzdőtérre. A sokéves közös munka Lányi Andrással és Kajner Péterrel ugyanakkor azt vetíti előre, hogy az Élőlánc által képviselt politika számos fontos elemével vélhetően egyet fogunk érteni. Az Élőlánc várhatóan hitelesen fogja képviselni az ökológiai szemléletet, ezért alapvetően bizalomteljes várakozással nézünk a színrelépésük elé.” Az Élőlánc akciói közül a vagyontörvény elleni tiltakozásuk emelkedik ki. Ez legalább bekerült a hírekbe, igaz, a hozzájuk csapódó kormányellenes tüntetők radikálisainak köszönhetően, akik szokásukhoz híven balhét csaptak a Kossuth téren. A hajógyári sziget beépítése elleni fellépésük, a Király utca védelme, a Jövő nemzedékeinek ombudsmanja és a Rába ügye mind a Védegylettől örökölt témák. Saját hangjukat az Országos Pszichiátriai Neurológiai Intézetnek a „sárgaházból” való kiköltöztetése és a kormányzat egészségügyi reformintézkedései elleni demonstrációkkal hallatták. Az október 23-ai rendőri intézkedések miatti tiltakozással együtt kirajzolódik egy ökoszociális szabadelvű párt képe, amit az alapítók személye tesz hitelessé.

Részlet a Magyar Kommunista Munkáspárt Elnökségének közleményéből:
Az MSZP –SZDSZ kormány - szakmai- és civil szervezetek folyamatos tiltakozása ellenére - megállapodást kötött az Egészségbiztosítási Pénztár kirablásáról. A megállapodás az SZDSZ politikai nyomására, az MSZP vezérkarának asszisztálása mellett jött létre. A demokrácia szégyene, hogy egy olyan, tömegbázis nélküli, néhány százalékos párt, mint az SZDSZ, folyamatosan ráerőltetheti az akaratát a magyar társadalomra, és hozhat stratégiai döntéseket. Az MSZP szégyene, hogy a választóinak akarata ellenére, asszisztált ehhez a döntéshez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását