2024. április 18. - Andrea, Ilma

Máma már nem nőnek tovább

Az ezredforduló óta lelassult a legmagasabb nemzetnek tartott hollandok növekedése - jelentette be hétfőn Hollandia Központi Statisztikai Hivatala. "A holland férfiak magassága alig nőtt valamicskével 2001 óta, s ugyancsak lelassult a női lakosság növek
2008. január 8. kedd 07:26 - Hírextra
Az ügynökség egy tízezres egészségügyi felmérés adataira alapozva vonta le ezt a következtetést.
A felmérés során mind a férfiak, mind a nők hajlamosak voltak eltúlozni magasságukat. A statisztikusok így lefelé kerekítették az adatokat, igyekezve kiküszöbölni a korábbi egészségügyi tanulmányokban megfigyelhető túlzásokat.

Az átlag holland férfiak magassága 1980-ás évek óta több mint 3 centiméterrel nőtt és 2000-ben meghaladta a 180 centimétert. A növekedés az ezredforduló óta megtorpant és 2006-ban a felnőtt férfiak átlagos magassága 181 centimétert tett ki, míg a nőké 168 centiméter volt.
A statisztikai hivatal nem elemezte a növekedés lelassulásának okait, bár utalt arra, hogy a hollandok elérthették lehetőségeik maximumát.

"Úgy tűnik, hogy létezik biológiai tényezők által behatárolt magassági maximum" - mutat rá a közlemény, megjegyezve, hogy a legnagyobb ugrás a most 40-49 évesek korosztályában következett be.

A dokumentum szerint, mivel a további növekedés szempontjából a fiatalok jöhetnek számításba, bizonyítottnak tűnik az a feltételezés, hogy az eljövendő időszakban a holland lakosság magassága lassabban emelkedik, mint az ezredfordulót megelőző két évtized során.
A közlemény szerint a bevándorlók kissé mérsékelték a nemzet átlagos magasságát, a növekedés lelassulása a tősgyökeres lakosság körében volt megfigyelhető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását