2024. április 28. - Valéria

A zene gyógyszer

Testünk motorjának működésére is jótékony hatással vannak az olyan zeneszámok, melyek szárnyalásra késztetik a szívünket. Kedvenc zeneszámaink hallgatása közben ugyanis az erek hasonlóan kitágulnak, mint nevetéskor, illetve gyógyszeres kezelés esetében -
2008. november 12. szerda 17:41 - Hírextra
A Baltimore-ban működő Marylandi Egyetem kutatói 10 egészséges, nem dohányzó nőt és férfit vizsgáltak. Megkérték őket, hogy hozzák magukkal kedvenc zeneszámaikat a tesztre. A résztvevők fél-fél órán keresztül hallgatták a számukra kedves és a számukra legidegesítőbb zenéket, miközben a szakemberek ultrahangos készülékkel vizsgálták ereiket. Az alapértékhez képest átlagosan 26 százalékkal növekedett a résztvevők véredényeinek átmérője, amikor örömüket lelték a zenében, és 6 százalékkal szűkült az idegesítő dallamok - a csoport esetében a heavy metál - felhangzásakor.

Michael Miller, a kutatás vezetője elmondta, a véredény átmérőjének kitágulása kapcsán elmondta: ez olyan más tevékenységek közben figyelhető meg, mint például a testedzés. Hasonló a reakció olyan gyógyszerek esetében is, mint a sztatinok (koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek) és az ACE-gátlók (vérnyomáscsökkentő gyógyszerek).

Amikor a véredények erőteljesebben kitágulnak, a vér könnyebben áramlik, így csökken a szívrohamért, agyvérzésért felelős vérrögök kialakulásának kockázata. A rugalmas erek ellenállnak az érelmeszesedésnek is. "Nem a sztatinok és a testedzés ellen vagyunk, hanem egy átfogó szív-egészségügyi programot szorgalmazunk" - magyarázta Miller az Amerikai Kardiológusok Társasága New Orleans-i találkozóján.

A kutatásvezető elmondta: akkor vetődött fel benne a szíverősítő zene gondolata, mikor felfedezte a nevetés véráramlásra gyakorolt jótékony hatását. "Elkezdtem azon tűnődni, milyen más dolgoktól érezzük még ilyen jól magunkat, természetesen a fekete csokoládéból nyert kalóriákon kívül. A zene jutott eszembe. Az tényleg jó kedvre derít engem."

A kutatásban résztvevők legtöbbje egyébként a country zenét részesítette előnyben, ám a kutatásvezető szerint a zenei stílus ebből a szempontból nem fontos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását