2024. április 19. - Emma

Génterápiával az alkoholizmus ellen

Az alkohol lebontásáért felelős enzim génjének módosításával gyógyítható az alkoholizmus - legalábbis patkányoknál.Chilei genetikusok két hónapon át kísérleteztek patkányokkal. Először rászoktatták őket az alkoholra, majd megpróbálták megszüntetni a függő
2008. január 8. kedd 20:20 - Hírextra

Abból az embereknél is ismert jelenségből indultak ki, hogy az alkohol lebontása már a máj előtt, a gyomorban megkezdődik.

Az alkoholista állatok vérébe speciális gyógyszerkoktélt fecskendeztek, ami blokkolja az alkoholt lebontó aldehid-dehidrogenáz izoenzim termelését végző gént. A művi úton előállított géndefektus következtében a patkányok fogyasztása hirtelen a felére csökkent, és egyetlen kezelés hatása több héten keresztül tartott.

Mindebből nem következik automatikusan, hogy az eljárás alkoholista embernél is hatásos lehet - hangsúlyozta Yedy Israel, a Santiago de Chile-i egyetemen végzett kísérlet vezetője. A génterápia hatásmechanizmusa azonban nagyon hasonló sok ázsiai származású férfi és nő szervezetének működéséhez, akiknél örökletes módon hiányzik ez az enzim, és egy kortytól is olyan súlyos részegségi tünetek jelentkeznek, hogy rá sem bírnak nézni az italra - áll a wissenschaft.de német tudományos hírportálon megjelent beszámolóban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását