2024. április 18. - Andrea, Ilma

Újabb "rossz" gén

A kezelés új irányát szabhatjameg a mellrákgénnek is nevezett mutáns BRCA1 érvényesülésének felfedezése. Amerikai kutatók vélhetően megtalálták a magyarázatot arra, miért nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata a mutáns gént hordozó nőknél.
2007. december 11. kedd 08:38 - Hírextra

Ebben egy másik, az úgynevezett PTEN gén játszik kulcsszerepet - amint az kiderül a hét végén nyilvánosságra hozott tanulmányból.

Eddigi ismereteink szerint a BRCA1 gén feladata más gének hibáinak kijavítása. Mutáns változata ezt a szerepet nem tudja ellátni, ezért alakulhat ki a rákos elváltozás. A folyamat részleteit azonban nem ismerték.

A PTEN normális esetben fékezi a tumor kialakulását. A Columbia Egyetemen végzett kutatás azt tapasztalták, hogy amikor a BRCA1 gén mutációja rákhoz vezet, a PTEN gén is gyakran törött, hibás, így nem tudja ellátni feladatát.

A PTEN gént mintegy tíz éve fedezték fel, és ma már sokat tudnak azokról a káros kémiai folyamatokról is, amelyek hibás működése során indulnak be. A Nature Genetics honlapján megjelent tanulmányban erről számol be Ramon Parsons és kutatócsoportja.

Már az állatkísérletek zajlanak gyógyszercégeknél olyan szerekkel, melyek a daganatot e nem kívánatos kémiai folyamat gátlásával veszi célba.

Egy ilyen új szer jelentősen javítaná az összes mellrákos eset közel 15 százalékát kitevő, BRCA1 génmutáció miatt kialakult, agresszív mellrák prognózisát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását