2024. április 27. - Zita

A schengeni rendszer rutinszerűen működik

Az első napok tapasztalatai alapján a schengeni határőrizeti rendszer begyakorlottan, rutinszerűen működik - jelentette ki az igazságügyi és rendészeti miniszter kedden Röszkén.
2008. január 8. kedd 18:01 - Hírextra

"Magyarországon az új, integrált rendőrség teljesíti azokat a feladatokat, amelyeket a schengeni csatlakozás kötelezettségként határozott meg számára" - mondta Takács Albert a röszkei határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt követően, hogy meghallgatta az országos rendőr-főkapitány rendészeti helyettesének, valamint a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei rendőrfőkapitánynak a jelentését.

A politikus szerint a határőrség és a rendőrség integrációjanak, valamint Magyarország schengeni rendszerhez csatlakozásának összekapcsolása szerencsés döntés volt, mivel a két folyamat erősíti egymást.

A jelenlegi tapasztalatok alapján az osztrák lakosság fönntartása Magyarország csatlakozása miatt nem volt megalapozott, nincs olyan jel, amely akár Ausztriában, akár nyugatabbra a biztonsági kockázat növekedésére utalna - tudatta a miniszter.

Samu István, az országos rendőr-főkapitány rendészeti helyettese elmondta, a határokon felderített jogsértések száma a csatlakozást követően enyhén emelkedett. A december 21-e előtti tíz napban 47 tiltott határátlépést fedeztek föl a hatóságok, a következő tíz napban a próbálkozók száma 63-ra nőtt, január első hetében azonban visszaesett 21-re.

A felderített közokirat-hamísítások száma is megugrott a schengeni csatlakozás után, elsősorban moldáv és török állampolgárok próbáltak hamis bolgár és román személyi igazolvánnyal Magyarországra lépni - közölte a vezérőrnagy.

A főkapitány-helyettes tavasszal - a jó idő beköszöntével - az illegális migráció erősödésére számít, s mint mondta, ezt a folyamatot jelentősen befolyásolhatja Koszovó sorsa is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását