2024. április 26. - Ervin

Önkormányzatok kontra Magyar Posta

Kávéházakban, trafikokban, a helyi vegyesboltokban, vagy akár az önkormányzati intézményekben is elérhetők lesznek jövő nyártól a postai szolgáltatások a Magyar Posta most induló partner programja keretében. Szabó Pál vezérigazgató az Országgyűlés önkormá
2007. szeptember 26. szerda 13:35 - Hírextra

A 2013-as európai piacnyitás előtt versenyképessé kell tenni az állami tulajdonú Magyar Postát - jelentette ki Szabó Pál.

A partnerprogram első üteme Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Heves megyét érinti; a "kiszervezésre kerülő" 220 szolgáltatóhely jelentős hányada kistelepülésen található.
Szabó Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgáltatások üzemeltetésének vállalkozásba adásával nem szűnik meg a posta felelőssége, a cég garanciát vállal a folyamatos működtetés biztosítására. Utalt arra is, hogy eddig országosan mintegy 330 postát működtetnek vállalkozásban, a cég a programban ezt a "kört" is egységesítené. A vállalkozásba adás közbeszerzési eljárás keretében történik; az új szolgáltatók 2008. július 1-jével kezdhetnék meg tevékenységüket.

A vezérigazgató a program előnyei közé sorolta, hogy versenyben tartja a Magyar Postát, emellett pedig a helyi, egyébként más szolgáltatásokat is nyújtó kis- és középvállalkozókat is helyzetbe hozza. Az elhangzott tájékoztatás szerint a postának árbevétel oldalról már nincs tartaléka, csak "belül" tud megváltozni, hogy ne váljon veszteségessé. Szabó Pál arra figyelmeztetett, hogy a magyar cégnek az osztrákhoz hasonló erős szervezetekkel kell majd versenyeznie 2013 után, így a programnak nincs alternatívája.

A 2013-ban esedékes európai nyitás után várhatóan nem a lakossági, 4-5 százalékos árbevételt hozó lakossági üzletágért folyik majd a verseny, hanem például az üzleti partnerek nagy küldeményforgalmáért.

A Magyar Posta 2013-ig tartó stratégiai tervében nem szerepel a posta részbeni vagy teljes privatizációja, illetve annak előkészítése - hangoztatta Szabó Pál.

Az ülésen a kormánypárti képviselők egyetértettek a program célkitűzéseivel, míg az ellenzékiek aggodalmuknak adtak hangot a más szempontokat figyelmen kívül hagyó "költséghatékonysági elv" érvényesülése miatt. A Fidesz álláspontja szerint nem szabad engedni, hogy a kistelepülésen élők másodrangú állampolgárok legyenek a postai szolgáltatások igénybe vételénél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását