2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Római villagazdaságok nyomában

Tanulmány készül arról, miként lehetne a Balaton északi partján található római villagazdaságok romjait feltárni, majd a leleteket hasznosítani. A feladat elvégzésére a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) írt ki zártkörű pályázatot a közelmúltban, amelyet az
2007. november 22. csütörtök 19:11 - Hírextra
Suchman Tamás kifejtette, a kormány balatoni zászlóshajóprogramjának fontos eleme az attrakciók számának növelése, amely célkitűzésbe jól illeszkedik a kulturális attrakciók bővítése, részben a már meglévő műemlékek felújításával, részben újabbak feltárásával.

A római Pannóniában a villagazdaságok legnagyobb csoportja a Balaton környékén, főként a Balaton-felvidéken helyezkedett el, amely korból ízelítőt ad a már feltárt balácapusztai vagy az alsópáhoki villa rustica, de még ezeken kívül is rengeteg feltáratlan leletet rejt a térség - mondta a BFT elnöke, hozzátéve: azok a villák nem a mai értelemben vett nyaralók, hanem a római árutermelő birtokok voltak.

Példaként említette, hogy az M7-es építése előtt a nyomvonalon végzett régészeti ásatások során másfél millió lelet került elő az újkőkortól kezdve a középkorig többféle történeti korszakot felölelve.
Suchman Tamás hangsúlyozta, nem múzeumok raktáraiba szeretnének újabb leleteket "termelni", hanem a cél az, hogy kulturális centrumokban és a térség intézményeiben, templomaiban tegyék majd azokat közszemlére.

A BFT vezetése arról is határozott, hogy a római villagazdaságok feltárásához először egy tudományos igényű tanulmányra van szükség, ami kideríti, pontosan hol és mennyi található még belőlük a Balaton északi partjának közelében, ezekből mit érdemes és lehet feltárni, és ennek mekkora lenne a forrásigénye.

A közelmúltban zárt körben meghirdetett pályázatra hárman adtak be ajánlatot, közülük választották ki a nyertest, amely cégnek március végéig kell végeznie a munkával - jelezte.

"Ha a római villagazdaságok feltárása lehetővé válik, pár év múlva nem kell majd messzire utazni egy kis római kori hangulatért, s a villagazdaságokra épülve beindulhat egyfajta kultúrturizmus is a Balatonnál" - hangsúlyozta Suchman Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását