2024. május 2. - Zsigmond

Összevont kulturális intézmények

Január elsejétől működik az öt intézmény összevonásával létrejött Kanizsai Kulturális Központ Nagykanizsán. A változással nem csökken, hanem nő a dolgozók létszáma és a költségvetés is.
2008. január 5. szombat 10:06 - Hírextra

A kulturális területért felelős alpolgármester az MTI érdeklődésére azt mondta: több célja volt az egyesítésnek. Az elmúlt években alakult új intézmények igénye miatt mindenképpen bővíteni kellett a létszámot, viszont az egységek között rugalmasabban, nem helyhez kötötten foglalkoztathatók a dolgozók.

A programszervezőknek sem kell mostantól csak a saját intézményük keretein belül gondolkodniuk, ugyanakkor a város nem intézményhez, hanem az egyes feladatokhoz rendel költségvetési támogatást - indokolta a változásokat Cseresnyés Péter.

A fideszes politikus szerint fajlagosan kisebb költségvetéssel számolhat a város, hiszen ha mind az öt intézmény, vagyis a Hevesi Sándor Művelődési Központ, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház, a Képzőművészetek Háza, a Magyar Plakát Ház és a Medgyaszay Ház önálló maradt volna, a költségvetésből is nagyobb szeletet kellett volna kihasítani. Az elmúlt évben meghaladta a 140 millió forintot az öt közművelődési egység együttes támogatása, de az összevonással várhatóan csak kis mértékben emelkedik ez az összeg.

Heteken belül megérkezhet Nagykanizsára Indiából a Sass-Brunner festőcsalád csaknem 700 képből álló hagyatéka. Ennek elhelyezéséről azonban még meg sem született a döntés, de az alpolgármester szerint a raktározás költségeit szintén a kulturális központ gazdálkodásából kell biztosítani.

Cseresnyés Péter nem tartja szerencsésnek, hogy a korábban a Palace Cinemas által működtetett egyetlen mozi bezárása után a város részt vegyen egy új mozi kialakításában vagy működtetésében. Nagykanizsa ugyancsak fideszes támogatással megválasztott polgármestere novemberben ugyanis azt indítványozta, hogy a költségvetésből biztosítsanak forrást a megszüntetett multiplex helyén egy új vetítőhely megvalósítására, de ezt a közgyűlés elvetette.

A nagykanizsai önkormányzat kezdetben gazdasági társaság létrehozását fontolgatta, végül mégis költségvetési intézmény maradt az összevont közművelődési szervezet. Az alpolgármester úgy látja: a későbbiekben is mód van arra, hogy non-profit gazdasági társasággá alakítsák az egyesített intézményt.

Az összevonással 31 dolgozót foglalkoztató Kanizsai Kulturális Központ létszáma hamarosan 35-36 főre emelkedik. A vezetésére kiírandó pályázat a közeljövőben jelenik meg, így a központnak április 1-jétől lehet új igazgatója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását