2024. április 28. - Valéria

Az őserdő titkai

Tizenegy új állat- és növényfajt, köztük három szalamandrát azonosítottak biológusok Közép-Amerika őserdejében. A szakemberek szerint még rengeteg faj vár felfedezésre.
2008. január 5. szombat 18:18 - Hírextra
A brit és közép-amerikai tudósok a Costa Ricában található La Amistad nemzeti parkban dolgoztak, amely a Föld egyik legérintetlenebb területe, utolsó lakói több évszázaddal ezelőtt elhagyták, közölte az inforádió.

Ennek köszönhetően a térség egyike a világ leggazdagabb élőhelyeinek, a tudósok mintegy 5300 fajt azonosítottak, köztük 11 korábban ismeretlent. Utóbbiak közé tartozik három szalamandra-, két béka- és hat növényfaj. Néhányat közülük megnézhet a Times honlapjára kattintva. (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article3129135.ece)

A kutatókat a szalamandrák lepték meg a legjobban, az egyik egy törpe faj, amely mindössze 2,5 centiméteresre nő meg. Mindhárom faj egyedei olyan lassan mozognak, hogy a szakemberek elképedtek, kezdetben nem értették, egyáltalán hogyan táplálkoznak és szaporodnak.

Előbbiben a nyelvük segíti őket, amely hihetetlenül gyorsan és pontosan csapódik ki, és kapja el az étlapon szereplő rovarokat.

A kutatást vezető botanikus úgy fogalmazott: számukra ez a hely a földi paradicsom, ahol még rengeteg faj vár felfedezésre, ezért idén további négy expedíciót vezetnek a területre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását