2024. május 9. - Gergely

Kiállítás a Várfok Galériában

Aatoth franyó Párizsban élő festőművész ironikus hangvételű munkáiból, valamint Ray Monde luxembourgi születésű képzőművész meghökkentő, a test torzulásait ábrázoló képeiből nyílik kiállítás kedden Budapesten, a Várfok Galériában.
2008. január 4. péntek 19:26 - Hírextra
Hol akadt el...? a címe aatoth franyó február 9-ig látható tárlatának, amelyen a magyar származású, 1978 óta Párizsban élő és alkotó festőművész legújabb munkái közül mintegy húsz ironikus hangvételű festményt láthat a közönség - mondta a galéria tulajdonosa pénteken az MTI-nek.

Szalóky Károly a képeket jellemezve hozzátette: a markáns vörös hátterű vásznakon a réteges, "visszakapart" és újra átfestett felület igényes kidolgozása teret és időt teremt az ábrázolt figurák mögé.

A felületek fölött kibontakozó apró történetek (Ádám és Éva röntgenvizsgálaton, Very Happy People, Bad News, Fagyizó terroristák), mindennapi események példázatszerű átiratait jelentik a művész számára. A festményeken általában csak néhány figura, tárgy vagy növény jelenik meg, a művész az alapba gyakran kalligrafikus jeleket karcol. Képeit teleírja játékos, titokzatos, megfejtésre váró szövegekkel - olvasható a tárlatról szóló írásos összegzésben.

A nyíregyházi születésű művész nevében a két "a" betűt egy barátja, Patrick Léveque emlékére tartotta meg: ő javasolta, hogy talán így a legegyszerűbb egy festőnek az ábécésorrendet tiszteletben tartó katalógusok elejére kerülni.

Aatoth franyó műveit számtalan országban állították már ki Budapesttől Ulánbátorig, Tiencsintől egészen Chicagóig. A művész 1989-ben kulturális kapcsolatot létesített az annak idején hermetikusan elzárt Mongólia és Franciaország között az UNESCO közreműködésével.

Magyarországon több kiadásban is megjelent "Az utazó alkoholista kéziszótára" című könyve, amely számos külföldi kiadást is megért. A művész készített animációs filmeket a francia ARTE - 5 tévécsatornának, és az ő festményei szerepelnek az egyik legismertebb francia rockzenekar, a Noir Désir több borítóján.

A kiállítással egy időben nyílik tárlat a Várfok Terem kiállítóterében Új corps címmel Ray Monde Párizsban élő és alkotó, luxembourgi születésű művész munkáiból. Szalóky Károly ismertetése szerint a meghökkentő anyagban a test különböző átalakulásait, torzulásait mutatja be a művésznő amorf figurákat ábrázoló képeivel.

Ray Monde először 2006. januárjában állított ki a Várfok Galériában a női- és a férfi test tematikáját boncolgató sorozatával. Ray Monde művészetének meghatározó kiindulópontja egy gyermekkori álom egy teremtés előtti vagy éppen teremtés utáni pillanatról. Ezt a világot szeretné megtölteni a testtel, az egyetlen dologgal, amiről érzéki tapasztalattal rendelkezhetünk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását