2024. április 29. - Péter

Influenzamentes élet

Egyetlen oltás élethosszig tartó védelmet nyújthat az influenza A vírustörzsekkel szemben abból a vakcinából, melyet a brit eredetű Acambis biotechnológiai cég fejlesztett ki az Egyesült Államokban.
2008. január 4. péntek 14:51 - Hírextra

Az Acambis 2004-ben a nagy-britanniai Cambridge-ből az Egyesült Államokba, a Massachusetts állambeli Cambridge-be tette át kutatás-fejlesztési részlegét. Itt dolgozták ki az új influenza elleni oltóanyagot is, melynek klinikai próbái sikeresen zajlanak - közölte pénteken a BBC brit közszolgáltató műsorszóró honlapja.

Az influenza elleni vakcinát ma még minden évben újratervezik aszerint, hogy melyik vírustörzsek érkezése várható. Az új vakcina univerzális, valamennyi A típusú vírustörzs ellen hatékony - állítják a fejlesztők.

A humán próbák során tízből kilenc páciensnél termelődtek antitestek az influenzavírus ellen, miután két dózis ACAM-FLU-A oltást kaptak.

Évente 500 ezer és egymillió között van világszerte azok száma, akik belehalnak az influenzafertőzésbe, egy várható nagy világjárvány pedig akár 50 millió ember életébe is kerülhet.
Michael Watson, az Acambis szakértője szerint az általánosan alkalmazható vakcinának számos előnye van: az év bármely szakában gyártható, felhalmozható, szükség esetén bármikor bevethető, ezzel a nagyobb járványok megelőzhetők.

Az influenzavírus felszínén található az a két fehérje, melyek szerkezete évről évre változik, ezért kell évente új vakcinát kifejleszteni és előállítani.

Az Acambis vakcinája azonban egy harmadik fehérjét vesz célba, amely minden A-típusú vírus felszínén jelen van, és nem mutálódik.

A szélesebb körben használható vakcina előállításáig azonban még több nagyszabású klinikai próbát le kell folytatnia a gyártónak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását