2024. április 28. - Valéria

Hatalmas tömeg él hajléktalanul

Egy kisvárosnyi ember, 24-25 ezer hajléktalan él Magyarországon. Számuk tíz éve nagyjából változatlan, és egy ideig az is marad - mondta Halmi Dezső, a Menhely Alapítvány munkatársa vasárnap az MTI-nek.
2008. augusztus 17. vasárnap 14:26 - Hírextra
A legutóbbi felmérések és becslések szerint Magyarországon 24-25 ezer hajléktalan él, a fele Budapesten. A fedél nélküliek közülük 3-4 ezernek az utca az otthona. Az elmúlt tíz év statisztikái alapján ez a szám stagnál. A mostani szám valószínűleg megmarad a közeljövőben is, nem lehet a helyzet szélsőséges romlásával vagy javulásával számolni - mondta Halmi Dezső a Menhely Alapítvány Civil Szigeten felállított sátránál.

Az elmúlt hetekben több sajtóhír szólt arról, hogy több budapesti egészségügyi intézmény - egyebek mellett az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet - bezárása, illetve átszervezése miatt tömegével jelentek meg új hajléktalanok az utcákon. A szakember ezzel kapcsolatban elmondta: mindennapi munkájában nem tapasztalta, hogy több fedél nélküli lenne. Nem növekedett látványosan a hajléktalanok száma - tette hozzá.

Értékelése szerint vannak hiányosságai a hajléktalan-ellátásnak Magyarországon, de jelenleg is sok olyan projekt fut, amelyek javíthatnak a helyzeten, egyebek mellett az uniós támogatások is segíthetnek. Arról azonban nem lehet beszélni, hogy romlana a fedél nélküliek helyzete, inkább a hangsúlyok eltolódásáról van szó - fűzte hozzá.

A jogszabályi háttér megfelelő, az új törvények alkalmazása azonban sokszor gondot okoz az államigazgatásnak. A hajléktalan-ellátásban dolgozóktól nagyon sok energiát von el az, hogy egy-egy kérdés tisztázása hosszú időt vesz igénybe - mondta Halmi Dezső.

Az alapítvány a szigetes megjelenésével is szeretné felhívni a figyelmet a hajléktalan kérdésre. A szervezet egyebek mellett egy hajléktalan monopoly-n keresztül mutatja be azt, hogy mennyire kiszolgáltatott egy fedél nélküli ember. A hajléktalanok sorsa ugyanis sokszor nem saját döntésükön, hanem a vak szerencsén múlik - erre mutat rá a társasjáték.

Idén nemcsak a Menhely Alapítvány kitelepülése kapcsán esett szó a hajléktalanokról a Szigeten. Nyolc-tíz fedél nélküli kapott ugyanis hetijegyes karszalagot a fesztivál szervezőitől azért, hogy a fesztivál egy hete alatt se kelljen "otthonukat", az Óbudai-szigetet elhagyniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását