2024. április 23. - Béla

Bankkártyás bűnszervezet ellen emelnének vádat

Elsősorban németországi szállodákban bankkártyák adatait megszerző és azokkal visszaélő magyar bűnszervezet tagjai ellen javasol vádemelést a rendőrség - mondta el az MTI-nek a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa.
2008. január 4. péntek 08:19 - Hírextra

Szűcs László alezredes ismertetése szerint a 12 gyanúsított főleg olyan németországi hoteleket keresett fel, amelyekben éjszaka nem dolgoztak a portán. Bejelentkeztek a szállodákba és éjszaka szétszerelték a bankkártya elfogadó terminált, abba mikroelektronikai eszközöket szereltek be, így jutva hozzá az adatokhoz. A szállodákban egy-két hétig tartózkodtak, majd az adatokkal telt eszközöket eltávolították a POS-terminálokból.

A csoport 2004. szeptembere és 2005. júniusa között tevékenykedett. Ez idő alatt mintegy 100 kártyát készítettek el a megszerzett adatokból. A rendőrség tudomása szerint magyar állampolgár bankkártya-adatait nem szerezték meg a bűnszervezet tagjai.

A hamis bankkártyák segítségével a számlákról leemelt különböző összegeket márkás ruházati cikkekre, ékszerórákra, parfümökre és egyéb értéktárgyakra fordították Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Csehországban. A megszerzett árut ezt követően Magyarországon értékesítették.
A rendőrség szerint a bűnszervezet így összesen 35 millió forint kárt okozott.

A rendőrség még 2005-ben fogta el az ügy több gyanúsítottját. Egyiküktől márkás ruházati cikkeket, parfümöket foglaltak le összesen mintegy ötmillió forint értékben.

A gyanúsítottak közül két férfit a Frankfurti Repülőtéren kaptak el a német hatóságok, őket az Interpolon keresztül adták át a magyar társszerveknek.

A 12, ma már szabadlábon védekező gyanúsított ellen decemberben fejezte be a nyomozást a rendőrség és a napokban küldik meg a Fővárosi Főügyészségnek az ügy 15 ezer oldalas nyomozási iratát. A Nemzeti Nyomozó Iroda összesen 255 rendbeli bűncselekmény, így készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés, hamisítás, orgazdaság és közokirat-hamisítás miatt javasol vádemelést a csoport tagjai ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását