2024. március 29. - Auguszta

15 év Rolling Stones nélkül

Ötvenhét esztendős volt akkor, úgy érezte sok neki Jagger és Keith Richards "vibárálása", unta Jagger főnökösködését, fárasztották a közös turnék. A kilencvenes évek elejének koncertjein még jól érezte magát, s mint a London Tonight című tv-műsorban indok
2008. január 4. péntek 13:21 - Hírextra

Az első nagy megrázkódtatás a Rolling Stones történetében Brian Jones 1969-ben történt kiválása, majd halála volt. Követője, a banda egyik legjobb zenésze, a rövidesen 60 esztendős Mick Taylor öt évig bírta Mick Jaggerékkel, Bill Wyman, a banda doyenje, basszusgitárosa pedig 15 évvel ezelőtt, 1993. január 6-án jelentette be, hogy kiszáll.

A Stonesnál némi törést okozott a régi harcostárs kivonulása, követője Daryll Jones, akit kétszer is láthatott a közönség Budapesten, annak ellenére sem vált igazi csapattaggá, hogy állandóan velük turnézott, készítette a közös lemezeket.

Wyman 1974-ben Dr. John közreműködésével készítette első szólólemezét Monkey Grip címmel, a kitűnő album még nem tért el gyökeresen a Stones hangzásától. Jó munka volt a Stone Alone című korong is.

Az 1936-ban született, mélynövésű Bill négyéves korától zenélt, zongorázott, klarinétozott. Basszusgitárt a hadseregben vett először a kezébe. Az évek során játszott harmonikán, vibrafonon, szintetizátoron, ütős hangszereken. A rock and roll mellett mindig vonzódott a blueshoz és a jazzhez is. Egyébként nem lógott ki a sorból: a zene mellett nőzött, ivott, mint a többiek. A Jagger-Richards nóták között 1967-ben a Their Satanic Majesty című albumon szerepelt a nevével jelzett Stones-dal, az In Another Land.

A nyolcvanas években Stones-tagként "üzemeltette" a Willie and The Poor Boys zenekart. A ma is működő Rhythm Kings együttest a kilencvenes évek közepén alakította. Maga Wyman fellépett többek között Howlin Wolffal, Buddy Guyjal, Van Morrisonnal, Eric Claptonnal és Rod Stewarttal.

Bill Wyman együttesével és szólóban tizenöt CD-t és két DVD-t adott ki. Könyveket írt - a Stone Alone, a Blues Odyssey, a Rolling With The Stones, vagy a középkori Angliáról szóló munkája komoly elismerést hoztak számára: A rendkívül alapos Blues Odyssey DVD-n is megjelent
A szálakat nem tépte szét teljesen. Egy nyilatkoztában megpendítette: egyszer szívesen turnézna a Stonesszal - ám nem hívták. Éttermének az egyik legjobb Stones-album nyomán a Sticky Fingers nevet adta.

Bill Wyman tíz évvel a Rolling Stones koncertje után elhozta a Rhythm Kingst Budapestre. Zenekarával azóta is mindig a minőségi zenére törekszik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását