2024. április 25. - Márk

Szmogtalanítás

Január 1-től tilos magas károsanyag kibocsájtású gépjárművekkel behajtani Berlin, Köln és Hannover belső kerületeibe. A három német nagyvárosban kialakított környezetvédelmi zóna révén jelentősen mérséklődhet az érintett települések finom por és széndioxi
2008. január 1. kedd 14:06 - Hírextra
Németország három nagyvárosában, Berlinben, Kölnben és Hannoverben 2008 január 1-től megbírságolhatják azoknak a gépjárműveknek a tulajdonosait, akik magas károsanyag kibocsájtású közlekedési eszközzel hajtanak be a frissen kialakított környezetvédelmi övezetekbe. Az úgynevezett "Umwelt Zone"-ban csak a három színben árusított, környezetbarát matrica birtokosai tartózkodhatnak járművükkel.

Az autókban a szélvédő jobboldali - első utas előtti - szélére felragasztott vinnyetta színe tájékoztatja a környezetvédelmi zóna ellenőreit a személy- és teherjárművek károsanyag kibocsájtásáról. A zöld matricát a szabályozott katalizátoros, benzines gépkocsik kapták. A sárga és piros színű, köralakú lapocskák a fiatalabb és idősebb, de még a megengedett határérték alatt szennyező dízel autók ablakára került.

A matricákat az autó környezetvédelmi vizsgáztatásakor 5 euróért vásárolhatják meg a tulajdonosok, de kapható az interneten is, igaz, itt már 6 euróért.

A 3,5 millió lakosú Berlinben, a bő 950 ezer fős Kölnben és a félmilliós Hannoverben az előzetes becslések szerint a járműpark 15 százaléka szorul ki a környezetvédelmi zónából, mely a német fővárosban például az S-Bahn körgyűrűn belüli városrészt jelenti. A tilalom megsértőit 40 eurós bírsággal sújthatják.

A 2008 január 1-én életbelépő környezetvédelmi szigorítás bírálói arra emlékeztetnek, hogy lehetetlen betartani az új előírásokat a rengeteg kivételezett miatt: a berlini rendőrség csapatszállító dízel járműveinek átlag életkora 16 év felett van és a kölni, hannoveri tűzoltóság rohamjárművei, a taxik százai sem sokkal fiatalabbak. A 20 és 30 év közötti "Jungtimer" dízel kocsik halálos ítéletét jelentheti a három érintett német nagyvárosban a környezetvédelmi zóna bevezetése. Az idegenforgalmi szakemberek a szomszédos Hollandiából, Dániából, Lengyelországból és a Cseh Köztársaságból érkező autós turisták "nyelvi nehézségeire" figyelmeztetnek, mondván nekik német formulákat kitöltve kell kérvényezniük a megfelelő matricát, s ezt maximum a svájci és az osztrák szomszédok tudják csak gond nélkül megoldani.

A német hatóság jelezte, hogy 2008 első heteiben még nem sza
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását