2024. április 25. - Márk

Fekete keresztapák

Két új amerikai film arat sikert a fekete maffia két főszereplője történetének megörökítésével. Mindkét film ma is élő, az 1970-es évek Harlemében uralkodó drogkereskedőről szól. Az egyik filmet Ridley Scott rendezte, American Gangster a címe, és Frank Lu
2008. január 1. kedd 11:40 - Hírextra
Lucas annak idején egy másik nagy afro-amerikai maffiózó, Ellsworth Bumpy Johnson védenceként haladt előre a pályán és a heroin királyává vált. A drogot közvetlenül Vietnamból hozatta az amerikai katonák csomagjaiban, sőt még Henry Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadó, később külügyminiszter repülőgépét is sikerült felhasználnia. Gyengéje, mint általában minden alvilági figurának, mérhetetlen pénzéhsége volt, és üldözője, Richie Roberts, aki a legenda szerint azzal vívta ki kollégái tiszteletét, hogy talált egymillió dollárt és azt visszaszolgáltatta, nem volt korrumpálható és addig üldözte, amíg sikerült őt börtönbe juttatnia. Roberts-et a filmben Russell Crowe alakítja, a forgatókönyvet pedig az a Steven Zaillian írta, aki már bizonyította tehetségét a Schindler listájával és a New York bandáival is - írta az El País című spanyol napilap.

A másik alkotás dokumentumfilm. A címe: Mr. Érinthetetlen (Mr. Untouchable). Rendezője, Marc Levin egy másik drogkeresztapa, Nicky Barnes portréját rajzolta meg benne. Barnes, akivel 1977-ben a The New York Times készített interjút a filmmel azonos címen, Gucci szemüvegben, mint egy rocksztár állt a kamerák elé és azzal dicsekedett, hogy a rendőrség nem tudja őt letartóztatni. Frank Lucas a The New Yorker című lapban megvetően nyilatkozta ennek kapcsán, hogy Barnes így akarja magára felhívni a figyelmet.

A két "boss" utálta egymást akkor is, most is. Ugyanis nemcsak hogy életben vannak, de mindketten szabadlábon is, annak ellenére, hogy életfogytiglanra ítélték őket. Barnes a filmben maga mondja el: úgy sikerült kijutnia a börtönből, hogy közeli munkatársaitól kezdve a legkisebb terjesztőig mindenkit feladott bosszúból, mivel megtudta, hogy azok távollétében mesés üzleteket kötnek, sőt, még a szeretőjét is elcsábították.

Lucas viszont a tanúknak járó védelem alatt elrejtőzve élvezi vagyonát. Tolószékben ülve részt is vett a forgatáson, segített a forgatókönyv megírásában. Őt azért engedték szabadon, mert tanúvallomása alapján száz korrupt rendőrt sikerült letartóztatni.

Az American Gangster zenéje rap, míg a Mr. Érinthetetlené a 70-es évek stílusában szól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását