2024. május 13. - Szervác, Imola

Életmód-menedzserek

Várakozni egész nap a vízvezeték-szerelőre, sorban állni a legújabb elektromos játékért, ünnepekre készülni: egyre több olyan jómódú és nagyon elfoglalt amerikai van, akik ezeket a hálátlan feladatokat lepasszolják "a mindennapok menedzsereinek".
2007. december 31. hétfő 13:39 - Hírextra

"Az embereknek nincsen idejük semmire, éppen ezért nagyon kapósak az ilyen szolgáltatások" - mondja Ezra Glass, aki három évvel ezelőtt, alig 25 évesen megalapította "életmódmenedzser"-cégét.

Jelenleg hét alkalmazottja van, akik az olyan apró munkákon túl, mint a vasalnivaló elvitele vagy a kutyasétáltatás, olyan bonyolultabb feladatokat is vállalnak, mint a magánrepülőgép-bérlés, vagy pedig a régi autó jó áron való eladása és egy új vásárlása.

"A mindennapi menedzserek" 650 irodájának, amelyekből 500 az Egyesült Államokban működik, ma már nemzetközi szakmai szervezete is van, az ICEA (International Concierge and Errand Association). A hétköznapi teendők alvállalkozásba való kiadásának ötlete Kaliforniában született meg az 1990-es évek végén, de ma már nagyon népszerűek Londonban is az "életszervezők" (life organizers).
"Meredeken felfelé ívelő szakmáról van szó. Az emberek több időt szeretnének eltölteni azzal, amit szeretnek és átadnák azokat a dolgokat, amiket nem szeretnek csinálni" - magyarázza Carla Mandell, az ICEA főtitkára.

E szolgáltatások átlagos tarifája 45-110 dollár óránként. Egyesek, mint például a Serenity Now cég, inkább havi illetményt kérnek, 450 és 1200 dollár között. Ezra Glass tehetős kliensei között vannak ügyvédek, lobbisták, vállalkozók. A szakmai szervezet felmérése szerint azoknak a 37 százaléka, akik "életmód-menedzserhez" fordulnak, évi 50-100 ezer dolláros jövedelemmel rendelkeznek, és ezzel nincsenek is a csúcskeresők között. Olyanok, akik maguk is sokat dolgoznak, van pénzük, csak éppen idejük nem marad. Éppen ezért például különösen sokan fordulnak e szolgáltatásokhoz karácsony idején. Ezen kívül a tavasz fizet nagyon jól az életmód-menedzsereknek: sokan ekkor akarnak új házat vagy kocsit venni, esetleg nyári vakációjukat megszervezni.

Ezra Glass eddigi legbizarrabb munkája egy kutyának Colorado államba való szállítása volt. A kuncsaft ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy az ebet egy Ford Explorer hátsó ülésén helyezzék el, így a szolgáltatónak külön kocsit is kellett bérelnie. Az üzlet azonban virágzik, és a tulajdonos újabb irodákat tervez nyitni New Yorkban, Los Angelesben és Miamiben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását