2024. március 19. - József, Bánk

Az e-hulladék termelését a telefon szerviz akadályozza meg

Manapság szinte mindenkinek van legalább egy okos eszköze: telefon, tablet, számítógép. Ezek az eszközök elromolhatnak, és könnyen landolhatnak a szemétben, sokan akár egyetlen telefon szerviz látogatása nélkül válnak meg mobiljuktól, ami rengeteg e-hulladékot termel globálisan.
2022. január 20. csütörtök 07:43 - HírExtra

Az e-hulladék vagy elektromos hulladék olyan elavult vagy működésképtelen elektronikus termék, ami szükségtelenné vált és a szemétbe került. Globálisan az e-hulladék mennyisége 2014 és 2019 között 21, 4 százalékkal nőtt. A tavalyi évben fejenként átlagosan 7, 3 kg elektromos hulladéktól szabadultunk meg (tehát a Föld minden lakója - még a csecsemők is - ennyi kilogram elektronikus szemetet termeltek) és ennek csupán 17, 4 százalékát hasznosították újra.

Az e-hulladék begyűjtésében Magyarország az Európai Unión belül az élmezőnybe tartozik, és még így sem éri el a kitűzött uniós célszámokat. Az e-hulladékok, kifejezetten a mobilok megfelelő kezelése csökkentheti a nyersanyag igényt, jelentős gazdasági előnyökkel jár, hiszen 1 tonna okostelefonban százszor annyi arany van, mint 1 tonna aranyércben. Rengeteg okostelefon megmenthető lenne a szemétbe kerüléstől, ha akár egy mobil szerviz lehetőséget kapna a javításra.

Fontos azonban, hogy csak akkor dobjuk ki okostelefonunkat, ha a telefon szerviz szerint nem kivitelezhető a Samsung telefon javítása. Ugyanis minél tovább van körforgásban egy-egy mobiltelefon, minél hosszabb annak életciklusa annál kisebb mértékben terheli a környezetet e-hulladékként. Okostelefon-gyártók elkezdtek azzal kísérletezni, hogy a már nem használt mobiltelefont továbbra is IoT eszközként lehessen okos otthonokban használni, eddig leginkább elektronikus bébicsősznek és kutyafelügyelőként születhetnek újjá a mobiltelefonok. 

Bár meglehetősen megnyugtatóan hangzik az okostelefonokban rejlő újrahasznosítási lehetőség, sajnos könnyen lehet, hogy green-washing eszközzel találjuk szemben magunkat, hiszen manapság a hardverek élettartama épp csak eléri a két évet és vannak olyan szoftververziók, amikhez csak egy évre érhető el a támogatás.

Addig viszont, amíg nem alakul ki teljes egészében az okostelefonok körfogása a gazdaságban fontos, hogy feltérképezzük a környékünkön elérhető összes iPhone mobiltelefon szerviz szolgáltatásait, hogy pontos képet kapjunk arról hol érhető el legkönnyebben telefon javítás.

A különböző telefon szerviz elérhetőségeken ismeretén kívül fontos kiemelni, hogy mobilt nem ajánlott eldobni egy törött kijelzőért, egy-egy hiányzó gombért, rosszul funkciónáló csatlakozóért vagy megrongálódott hátlapért. Sőt, egyes esetekben még a beázás is kezelhető (az otthoni rizsben pihentetős technikán túl).

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását