2024. május 2. - Zsigmond

Petárdamánia

Péntektől négy napon át legálisan lehet vásárolni tűzijátékokat a hatósági engedéllyel rendelkező árusoktól. Ezeket használni azonban csak szilveszter este lehet. Petárdázni egyáltalán nem szabad, 2005. novemberében betiltották ezek forgalmazását.
2007. december 28. péntek 07:36 - Hírextra
Az úgynevezett kistűzijátékokat és játékos pirotechnikai termékeket péntek reggeltől hétfő éjfélig lehet megvásárolni az engedéllyel rendelkező árusoktól. Fontos, hogy minősített terméket vegyünk, olyat, melyen magyar nyelvű tájékoztató is van - mondta Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője. A hibás, sérült vagy megmaradt játékokat az év első öt napján még magunknál tarthatjuk, ez idő alatt kell visszavinni a forgalmazóhoz, árushoz. Akinél ötödike után tűzijátékot találnak, azt 50 ezer forintra büntethetik, aki használja is, az 100 ezer forint szabálysértési bírságra számíthat. Petárdázni nem lehet legálisan, a törvény ugyanis 2005. novemberében betiltotta ezek forgalmazását.

A hazánkban is életbe lépett európai uniós szabályozás szigorúbb, illetve teljesen eltérő, mint a korábbi, így gyakorlatilag az eddig engedélyezett pirotechnikai játékokat sem lehetett volna forgalomba hozni itthon. Hogy ez ne történhessen meg, egy jogszabály módosítást került a kormány elé, ezt a kabinet elfogadta. Az új szabályozásról szóló rendeletet a legutóbbi Magyar Közlönyben hirdettek ki.

A rendőrség szakemberei arra figyelmezetnek, hogy mindenki az engedéllyel rendelkező árusoktól vásároljon, akkor biztosan nem kerülhet összetűzésbe a törvénnyel. A kistűzijátékot csak felnőttek használhatják, egyszerre 3 kilónyit tarthatunk magunknál, a játékos pirotechnikai eszközöket már a 14 évesek is megvehetik, de csak 1 kilónyit tarthatnak belőle maguknál.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását