2024. május 3. - Tímea, Irma

A régi hűtő kincset ér

Használaton kívüli régi hűtőszekrény szinte minden háznál akad, és a lomtárban, garázsban várja, hogy valaki elvigye. Ám a kertészek szerint nagyon is hasznos jószág tud lenni egy kimustrált masina.
2007. szeptember 26. szerda 10:02 - Hírextra

Vetőmag csíráztatáshoz, palántaneveléshez és utóérleléshez egyaránt kiváló egy régi hűtőszekrény - olvasható a Kerti Kalendárium októberi számában.

A halványsárgás vagy zöldes paradicsom néhány nap alatt megérik, ha a - természetesen nem bekapcsolt! - mélyhűtő részben elhelyez az ezermester házigazda néhány flakon forró vizet, majd arra teszi a fóliába csomagolt és egy edénybe helyezett paradicsomot.

Ezt követően be kell zárni az ajtót és egy nap múlva ellenőrizni az eredményt. Ha még nem érett a zöldség, meg lehet ismételni az eljárást mindaddig, míg el nem éri a megfelelő érettségi fokot a ma már igen drága friss paradicsom.

A magasabb hőmérséklet és a bezártság a bogyók intenzívebb anyagcseréjét váltja ki és azzal együtt a légzés során keletkező etiléngáz is gyorsítja az érést.

A kertészek szerint a még utóérlelést igénylő gyümölcsfélék is hasonló eljárással tehetők illatossá, zamatossá.

A használaton kívüli hűtők a zöldségfélék és a gyümölcsök hosszabb időszakon át való tárolására is alkalmasak, ha a régi készülékek a szabadban állnak. A szellőztetést a kora reggeli friss levegő beengedésével, azaz ajtónyitással lehet megvalósítani.

A kívánt hőmérséklet flakonokkal biztosítható, nagyobb fagyok esetén melegvizes palackokkal, meleg esetén pedig jéggé fagyasztott, vizes flakonokkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását