2024. április 19. - Emma

A nyári szünet többet árt, mint használ? Milyen veszélyek leselkednek gyermekeinkre?

Gyermek, szülő egyaránt várja a nyári szünetet, ami egyenlő a jó idővel, pihenéssel, nyaralással. Igen ám, de sajnos veszélyeket is rejt magában a vakáció. Szakértővel beszélgettünk.
2009. június 21. vasárnap 08:50 - Kővári Adrienn
Az utolsó osztályfőnöki óra, utoljára másszuk meg a lépcsőt, még egy utolsót firkantunk a padra, majd amint elhangzik az utolsó csengőszó, rohanhatunk is ki a kapun, hiszen közel három hónapos szabadság vár ilyenkor minden tinire, hirtelen azt sem tudják, hogy mivel töltsék el ezt a hosszú, napfényes időszakot.

Nemcsak a fiatalok nem tudják, hogy örömükben mivel is foglalatoskodjanak az iskolamentes időszakban, hanem a szülők sem. Ugyanis ilyenkor rengeteg mindenre kell gondolni, ami amúgy eszébe sem jutna az embernek. Mit egyen a gyerek? Ki fog rá vigyázni? Nem kerülhet-e könnyen bajba? Mivel kössük le? És még sokáig lehetne sorolni az aggódó szülőkben felmerülő kérdéseket.

Sok „veszély” fenyegeti ilyenkor a tinédzsereket: akár a túlzott internet használat, a nyári balesetek, vagy az elhízás.

A HírExtra felkereste Deliága Éva gyermekpszichológust, hogy segítsen nekünk megnevezni a nyári veszélyforrásokat, és megoldást is találni rájuk.

Hogyan vigyázzunk gyermekeinkre?

A túl sok szabadidő veszélyei
„Ha nem sikerül megoldani a vigyázást, akkor a legnagyobb veszély az, hogy végtelen szabadidő nyílik meg a gyermek előtt, amit ha nem sikerül értelmesen eltölteni, akkor unatkozni fog. Ha a szülők megengedik, hogy az utcán legyenek, a játszótereken, akkor rengeteg veszély fenyegeti őket. Kiszaladhat az autó elé, de akár rossz társaságba is keveredhet, vagy a legrosszabb esetben egy rossz szándékú felnőtt is megkörnyékezheti.” – Deliága Éva.
„A nyári szünet mivel elég hosszú, ezért nagy problémát szokott okozni a szülőknek, hogy erre a több mint hat hétre hogyan oldják meg a gyermekek felügyeletét. Inkább az iskoláskorúakkal adódnak gondok, mert az óvodák közül általában valamelyik mindig vállal nyári ügyeletet, s az akkor az egész szünet alatt nyitva van. Így legalább maga a gyermekvigyázás megoldott” – mesélte Deliága Éva gyermekpszichológus. Szerinte a nagyobbakkal e téren sokkal több a probléma.

Az ő esetükben már fizetős táborokat kínálnak az iskolák. Nyílván az összes hétre ilyen elfoglaltságot lehetetlenség leszervezni, s anyagilag sem kivitelezhető. Mivel a legtöbb embernek csak húsz szabadnapja van egy évre, így még nehezebb ez az egész gyermekelhelyezős mizéria.

Érdemes egy olyan tábort, vagy külön programot választani, ami a gyereknek megfelelő. Általában második, harmadik osztályban szokás őket beíratni valahová. Jó, ha olyan szemelünk ki elsőnek, ahonnan a gyerek este hazajöhet. Az ott alvás már inkább harmadik, negyedik osztályos gyerekeknek ajánlott.

A szünet a züllés ideje lenne?


Praktikák: így vigyázzunk csemeténkre!
„A mobiltelefonoknak hála, ma már napközben is rá lehet csörögni a gyerekre, így könnyen lehet őt irányítani, segíteni neki. Érdemes több szülővel, rokonokkal összefogni. Ha esetleg van valakinek nyaralója, oda le lehet vinni több gyereket is, hogy soha ne legyenek egyedül. Természetesen a nagyszülőkről se feledkezzünk meg” – tanácsolta Deliága Éva.
Megkérdeztük Deliága Évát, hogy tud-e esetleg valamilyen statisztikát, sajnos ilyenről még ő sem hallott, de ennek ellenére egyetért a kérdéssel. „Nyilván laikusan azt lehet feltételezni, hogy ha több szabadideje van a gyereknek, akkor nagyobb az esélye, hogy bandákba verődik, ez főleg a lakótelepen élőkre jellemző” – mesélte a gyermekpszichológus.

Sajnos, ha nincsen olyan tevékenység – sport, vagy nyaralás, esetleg kirándulás –, ami leköti a fiatalokat, akkor könnyen előfordulhat, hogy unalmukban valami olyannal töltik ki a felesleges idejüket, amivel nem kéne. Akár gondolhatunk rongálásra, grafitizésre, vagy bármilyen csínytevésre, de idősebb korban már a bűncselekmények is szóba jöhetnek.

Újra az iskolapadban

Nemcsak nyáron adódhatnak problémák, hanem bizony szeptemberben is, mikor újra vissza kell szoknia a fiataloknak az iskolához, a korán keléshez, és a mindennapi tanuláshoz. A tanárok is szeptemberben szoktak azzal szembesülni, hogy a hat hét alatt mennyi mindent elfelejtettek a gyerekek.

„A gyereknek újra meg kell szoknia, hogy korán felkelljen, és időben beérjen a suliba, ahol végig kell ülnie a tanórákat. Fontos, hogy a gyereknek legyen egy napirendje, ilyenkor érdemes már augusztus végén előrébb hozni a lefekvés idejét, ez is nagy nehézséget szokott okozni az iskola kezdéskor” – mesélte a szakember, aki szerint sok időt kell ilyenkor a gyerekkel tölteni.

A nyári szünet és a plusz kilók


Régebben még természetes volt, hogy ha vége az iskolának, akkor a gyerekek egy percet sem töltenek bezárva. Irány a város, strand, haverok, bicikli, csajozás és a megannyi jobbnál jobb program. Ma már ez nem feltétlenül van így, sokkal több fiatal kényelmesedik el, és a szünet legnagyobb részét otthon tölti a számítógép, vagy az X-Box előtt.

Mivel kizökkennek a mindennapi rutinból, és akárhogy is nézzük, az iskola egyenlő volt a testmozgással, így könnyen felszökkennek azok a plusz kilók. Nem esznek rendszeresen, többet nassolnak, mivel a szülő vesz egy csomó mindent, nehogy éhezzen gyermeke. Ő pedig rendre meg is eszi őket.

Egy amerikai felmérés alapján az eleve túlsúlyos gyerekek a szünetben még több kilót szednek fel, de ez ugyanúgy elmondható a normás testsúlyú fiatalokról is, csak az ő esetükben kevesebb plusz kilóról beszélünk.

Fenn áll a butulás veszélye is


Nem minden tanár, és szülő ért egyet a több mint két hónapos szünettel, ugyanis nemcsak ellustulnak a gyerekek, hanem sokat felejtenek is. Kiesnek a tanulás rutinjából is. Ezzel a gyerekek már nem feltétlenül értenek egyet, mert a legtöbb diák átlagán jól látszik, hogy a suli kezdés első hónapjaiban sokkal jobban teljesítenek, mint később. Jót tesz nekik a szünet, ahol kipihentetik a fáradalmaikat.

Azért nem kell annyira vészesen komolyan venni a fentebb felsorolt problémákat, mert egy kis odafigyeléssel, és törődéssel könnyen meg lehet akadályozni, hogy a nyári szünet kudarc legyen. Ha betervezünk több nyaralást, felhívjuk a nagyszülőket, rokonokat, és barátokat, esetleg egy-két táborba is elküldjük a gyerekeket, akkor biztosan nem kell sok időt egymagukban tölteniük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását