2024. április 29. - Péter

Nemzetközi évek 2008-ban

2008-ban az alábbi nemzetközi éveket, januárban pedig a következő fontosabb világnapokat ünneplik:
2007. december 28. péntek 09:00 - Hírextra

A KULTÚRÁK KÖZÖTTI PÁRBESZÉD EURÓPAI ÉVE - Az Európai Unió kezdeményezésére tartják, fő célja, hogy közelebb hozza az unióban élő állampolgárokat egymáshoz, elősegítse a kölcsönös megértést és a jobb egymás mellett élést. Jelmondata: "Együtt a sokféleségben". A magyar nemzeti program az ifjúság és a kultúra kapcsolataival foglalkozik.

A BURGONYA NEMZETKÖZI ÉVE - Az ENSZ 2005. december 22-én elfogadott határozatával nyilvánította 2008-at a Burgonya Nemzetközi Évének, s hangsúlyozta azt a szerepet, amelyet a burgonya betölteni képes a táplálkozás biztonságának növelésében és a nyomor felszámolására irányuló erőfeszítésben.

A BÉKA ÉVE - A kétéltűek fennmaradását fenyegető veszélyek miatt a világ vezető természetvédelmi szakemberei 2007 augusztusában Budapesten útnak indították a Kétéltű Bárka elnevezésű programot, amelynek keretében a 2008-as esztendő a Béka Éve lesz a világ természetvédelmében. Célja, hogy felkeltse az emberek érdeklődését, és segítsen megérteni azokat a veszélyeket, amelyek a kétéltűek fennmaradását fenyegetik. A kampány védnökségét David Attenborough, a világszerte ismert természetfilmes és természettudományos író vállalta el.

A KAKUKK ÉVE - E vándormadárból egyre kevesebb él Európában: öt- és nyolcmillió közöttire becsülhető a kontinens kakukkállománya, amely már harminc éve csökkenőben van. A kétes hírnévnek örvendő kakukkok részben maguk is tehetnek a romló helyzetről: ugyanis egyre kevesebb idegen fészket találnak, ahová becsempészhetnék tojásaikat, így egyre kevesebb kakukkfióka kel ki.

Világnapok 2008 januárjában:
Január 1. A BÉKE VILÁGNAPJA: A Katolikus Egyház immár 41. alkalommal tartja a Béke Világnapját. XVI. Benedek pápa 2007 decemberében nyilvánosságra hozott világnapi üzenetében a béke és a család témájának összefüggését vizsgálja. Békeüzenetében a pápa kiemelten kezeli a leszerelés, s különösen a nukleáris fegyverek kérdését. (A Béke Világnapját egyetemesen az ENSZ-Közgyűlés 1981-ben hozott, 2002-ben módosított határozata alapján szeptember 21-én tartják.)

Január 26. NEMZETKÖZI VÁMNAP: E világnapot 1983 óta ünneplik a brüsszeli székhelyű Vámegyüttműködési Tanács 1953. január 26-i első ülésnapjára emlékezve. A 17 ország részvételével megalakult nemzetközi szervezetnek Magyarország 1968 óta tagja. A szervezet nevét 1994. júniusában Vámigazgatások Világszervezetére változtatták. A magyar kormány 1992-ben hozott rendeletet a világnap hivatalos megtartásáról, így 1993 óta Magyarországon is e napon ünneplik a vámszolgálat munkatársait. A Vám Világszervezet 1952-ben jött létre, s több mint 160 ország vámszervezeteit tömöríti. Legfőbb feladata a közös irányelvek kidolgozása, a képzés, a tapasztalatcsere hatékonyabbá tétele. A Vám Világszervezet európai régiójának 50 tagállama van, köztük az EU mind a 27 tagországa részt vesz a nemzetközi vámszervezet munkájában. 2007.

Március 10-én ünnepelte megalakításának 140. évfordulóját a Vám- és Pénzügyőrség, amelynek feladatai 2008-tól bővülnek: a vámhatóság látja el a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóhatósági feladatokat, s a szervezet nyomoz a pénzmosással kapcsolatos bűncselekményekben és a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén.

Január 27. HOLOKAUSZT EMLÉKNAP: Az ENSZ Közgyűlése nyilvánította 2005. november 1-jén nemzetközi emléknappá január 27-ét, miután 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet csapatok a leghírhedtebb náci koncentrációs lágert, az auschwitzi haláltábort. Az Oswiecim (német nevén Auschwitz) melletti "halálgyárat" 1940-ben állította fel az SS-parancsnokság. A kezdetben munkatáborként is működő tábort a tömeges megsemmisítés céljára alakították ki: az auschwitzi törzstáborban és hozzá kapcsolva 1942-ben Brzezinkában (német nevén Birkenauban), valamint Majdanekben építették fel az első gázkamrákat. A zárt kamrába beengedett Cyklon B gázzal végrehajtott népirtás első áldozatai 1942 márciusában szovjet hadifoglyok voltak. Az auschwitzi német adminisztráció fennmaradt iratai és újabb kutatások szerint a táborkomplexumba hurcoltak - nem a megöltek - száma összesen egymillió negyvenegy ezer fő volt, köztük 436 ezret Magyarországról deportáltak. A tömeges népirtás 1942-es programszerű megkezdése után Auschwitz az európai zsidóság megsemmisítésének központjává vált. Négy év alatt napi átlagban 3500-4000 deportáltat gyilkoltak meg.

Január 27. A LEPRA ELLENI HARC VILÁGNAPJA: 2008-ban 55. alkalommal emlékeznek meg január utolsó vasárnapján a lepra világnapjáról Raoul Follereau francia újságíró, "a gyógyító szeretet misszionáriusa" kezdeményezésére. A lepra (Magyarországon régen a bélpoklosság elnevezést is használták) az egyik legősibb ismert fertőző betegség. Kórokozó baktériuma többek között orron és szájon át cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje több év is lehet. Kezelés nélkül a lepra gyógyíthatatlan károsodásokat okozhat a bőrön, a végtagokon, az idegekben és a szemeken. A lepra ma már könnyen gyógyítható, úgynevezett "szegénybetegség", viszont ha évekig kezeletlenül marad, akkor következhet be az idegek elhalása az ujjak elvesztéséig s a vakságig. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az 1990-es évek közepén világszerte még 122 ország volt érintett leprás megbetegedésekben, mára ez a szám tíz alá csökkent, a mintegy félmillió leprás főként Afrika, Ázsia és Dél-Amerika egyes térségeiben él. A leprával együtt járó megbélyegzés hátrányos megkülönböztetést jelent számukra az oktatásban, a munkavállalásban és a házasodásban. (Egyes világnapokhoz grafika rendelhető.)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását