2024. március 29. - Auguszta

Magyar zene és képzőművészet Bulgáriában

A Kodály Zoltán-emlékévben a Szófiai Magyar Kulturális Intézet legfontosabb zenei programjainak többsége formabontó vagy hagyományosabb módon egyaránt a tudós zeneszerző örökségéhez kapcsolódott - mondta el az MTI-nek Arató György, az intézet igazgatója.
2007. december 28. péntek 21:29 - Hírextra
A magyar népzene európai összefüggéseit mutatta fel Sebestyén Márta az Alekszander Nevszki-székesegyházban tartott májusi hangversenyén, korábban a Jánosi Együttes Haydn muzsikájának magyar népzenei kapcsolatait tárta a közönség elé.

A Kodály Vonósnégyes nagy sikerrel szerepelt Ruszéban, a "legeurópaibb" bolgár városban, a Miskolci Szimfonikusok pedig Kovács László vezényletével három Kodály-koncertet is adott.

Az intézet fő képzőművészeti programja a Vasarely-kiállítás volt. A tárlat anyagát először a Bolgár Nemzeti Galéria főépületében mutatták be, majd az ország több nagyvárosában, így Plovdivban, Ruszéban és Plevenben, majd augusztusban és szeptemberben Várnában, a legnagyobb fekete-tengeri üdülőhelyen láthatták az érdeklődők.

A bolgárok magyarságképét máig alapvetően meghatározzák a két ország történelmi kapcsolatai - emlékeztetett az igazgató. Bulgáriában jelentős magyar emlékhelyek vannak, mint a Várnai csata múzeuma, a sumeni Kossuth-ház.

A Rodope-hegységben, Dél-Bulgáriában található Szmolján, ahol Nagy László költő, a bolgár népköltészet fordítója (1925-1978) szívesen és hosszan időzött, a város díszpolgárává avatták, s emlékházat rendeztek be tiszteletére 1981-ben.

Arató György megjegyezte, hogy a magyar intézetnek fontos feladata az emlékhelyek és a kapcsolattörténeti kutatások támogatása. Novemberben nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek az 1444. évi várnai csatáról, s az előadásokat könyvben is megjelentetik.

Ez a kötet ugyanolyan hézagpótló, mint Sztilján Csilingirov: Magyarok és lengyelek Sumenben című, a Kossuth-emigráció sumeni hétköznapjait megörökítő munka, amely novemberben jelent meg, s a magyar fordítást Arató György, az intézet igazgatója készítette.

Az új évet hagyományosan nagy magyar koncerttel kezdi az intézet. Ezúttal január 6-án, vasárnap Szófiában, a Bulgária Hangversenyteremben Fassang László orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs - aki fúvós hangszereken játszik - zenél együtt. Bach művei, valamint moldvai, gyimesi dalok, régi magyar táncok hangzanak el.

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet támogatja a bulgáriai országos szavalóversenyt, amelyet 21. alkalommal rendeznek meg 2008-ban.

A fiatalok négy csoportban versenyeznek, mégpedig Nagy László versekkel. Az általános iskola felső tagozatosai, a középiskolások, a színművészeti főiskolások és a már végzett színészek kategóriáiban dől el az elsőség. A harmadik területi elődöntőt Szmoljánban, a Nagy László-emlékházban tartják, a döntő Sumenben lesz - tette hozzá az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását