2024. május 3. - Tímea, Irma

Brutálisan szaporodnak a csótányok

A világűrt megjárt csótányok jól vannak és lelkesen szaporodnak.
2007. december 28. péntek 15:58 - Hírextra

A bajkonuri űrrepülőtérről november 14-én indult el egy Foton-M 3 műhold, fedélzetén fura "személyzettel": tengeri és egyéb csigákkal, lepkékkel, gombákkal, mongol egerekkel és csótányokkal.

A Foton-M 3 12 nap elteltével, szerencsésen visszaérkezett a Földre, és a csótányok a voronyezsi állami orvostudományi akadémiára kerültek: az ottani másodéves hallgatók A világűr a fiatalság szemével című pályázaton nyertek lehetőséget az űrutas csótányok ötletének megvalósítására.
A fiatalok az Izvesztyija című orosz lap újságírójának nemrég elmondták: arra voltak kíváncsiak, hogyan hatnak az űrutazás körülményei a csótányok fejlődésének biológiai ciklusára és az embriókra. Azért e nem túl népszerű rovarokat választották, mert az alig 150 köbcentiméteres helyen sok fért el belőlük, nagyon életerősek, sokáig bírják élelem és víz nélkül - néhány darab aszalt gyümölcs elég volt a nagy útra -, és mert nagyon szaporák.

A csótányokat kereső hirdetésre nem érkezett válasz, így végül a diákok fogtak össze néhány hónap alatt 200 egyedet, s egy nyár alatt a populáció megtöbbszöröződött. Kiválasztották a legerősebbeket: az 54 űrutast - 19 hímet, 19 nőstényt és ugyanannyi lárvát - és 54 dublőrt, amelyek a Foton-M makettjében a Földön maradtak.

Október vége óta a világűrt megjárt csótányok tűrik a kísérleteket, és még 7-8 hónapig tűrniük kell. A lárvák és a kifejlett egyedek november közepére már alkalmazkodtak a földi körülményekhez, az ifjú tudósok szerint a lárvák gyorsabban. A kutatások legérdekesebb része arra próbál majd fényt deríteni, hogyan viselkednek az űrben fogant embriók.

A korábbi kísérletek - húsz évvel ezelőtt voltak ilyenek - arra utaltak, hogy a súlytalanság nincs túl nagy hatással az élő szervezetek fejlődésére, de a tudomány azóta nagyot lépett előre és a csótányok most a korábbinál pontosabb adatokkal szolgálhatnak.

Természetesen a csótánykísérletek eredményét nem lehet közvetlenül alkalmazni az emberekre, de mivel a fejlődés legelső szakaszai a Föld minden élőlényénél hasonlóan zajlanak le, következtetéseket lehet levonni.

A tudósok úgy tervezik, hogy a következő tíz évben még számos biológiai missziót indítanak az űrbe, s talán a csótányok közül is újra repülhet néhány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását