2024. május 3. - Tímea, Irma

Erősítő tréning

A menopauza után lévő, fibromyalgiás nőknek úgy tűnik, hogy kisebb a fizikai erejük és állóképességük, mint egészséges társaiknak, ezért egy megfelelő edzésprogram hasznos lehet számukra, állítják finn kutatók.
2008. június 22. vasárnap 11:08 - Hírextra

A fibromyalgia izom és ínfájdalmakkal, fáradtsággal, alvásproblémákkal járó összetett, éveken át kialakuló tünetekkel jellemezhető kórkép, mely a menopauza után lévő nőknél a leggyakoribb. A tanulmányok többsége az 50 évnél fiatalabb nőkkel foglalkozott eddig, jegyzi meg Heli Valkeinen, a Jyvaskyla Egyetem munkatársa, az International Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent friss közlemény vezető szerzője.

Néhány kutatás a normálisnál alacsonyabb izomerőt és oxigénfelvevő kapacitást mutqtott ki a menopauza előtt lévő fibromyalgiás nők körében, ám a menopauza után lévő nők fittségét nem vizsgálták eddig.

A finn kutatók 23 fibromyalgiás és 11 nem ezzel az állapottal élő nőt vizsgáltak, akiknek átlag-életkora 58 év volt. A vizsgált nők felsőtestének izomzatában nem találtak különbséget, de a fibromyalgiás nők lábában kisebb izomerőt találtak.

Az ezt követő gyakorlatok során a fibromyalgiás nők csoportja alacsonyabb maximális szívritmussal jutott el a kimerült állapotba, ám az oxigénfelvétel nem különbözött a két csoportban. Valkeinen szerint ez azt jelzi, hogy a fibromyalgiás páciensek kevésbé bírják a fizikai terhelést és kevésbé ellenállóak az általános fáradtsággal szemben.

"Inkább a fáradtság, mintsem a fájdalom az, ami rontja a páciensek életminőségét, és behatárolja fizikai teljesítőképességüket" - áll a tanulmányban. A kutatók azt javasolják, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az izmok teljesítményének, valamint az általános fizikai erőnlétnek a növelésére, amikor az érintett nők számára rehabilitációs edzésprogramot dolgoznak ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását