2024. május 3. - Tímea, Irma

A Grönholm-módszer

Magyarországi ősbemutatóként tartják A Grönholm-módszer című előadás premierjét január 10-én az Új Színházban, a katalán Jordi Galcerán darabja a munkaerőpiac által generált konfliktusokról és feszültségekről szól - tájékoztatta a teátrum az MTI-t.
2007. december 27. csütörtök 09:34 - Hírextra

A bemutató a Neptun Brigád produkciója, az Új Színház Kőfal-pálya pályázatának egyik nyertes előadása, amelyet Baksa Imre rendezésében láthat a közönség.

"A Grönholm-módszer ötletének alapja megtörtént esemény. Néhány éve egy madridi kukában megtalálták egy szupermarket-lánc személyzeti osztályán dolgozó alkalmazott feljegyzéseit azokról a nőkről, akik pénztárosi állásra jelentkeztek" - összegezte a szerző.

Mint hozzátette, a feljegyzésekben hemzsegtek a durva jellemzések, például "kövér, bögyös", "dagadt, külföldi", "sötétbőrű, azt sem tudja, hogyan kell kezet fogni", "sípoló hangú, tiszta idióta".

"Elképzeltem ezeket a szerencsétlen nőket, ahogy igyekeznek jó benyomást kelteni a cég előtt, és próbálnak a vélt elvárásoknak megfelelően viselkedni, készen akár kisebb megaláztatásokra is, csak hogy megszerezzék a munkát, amire szükségük van" - írta a darabról Jordi Galcerán.

A Grönholm-módszer című előadásban négy pályázó - három férfi és egy nő - felvételi beszélgetésre érkezik egy multinacionális vállalathoz, ahol kereskedelmi igazgatót keresnek. A jelentkezőknek a hagyományos interjú helyett meglehetősen szokatlan feladatokat kell megoldaniuk, amelyek egyre feszültebb helyzeteket teremtenek.

Vajon mi mindenről hajlandóak lemondani, hogy megszerezzék az állást? Milyen erőfeszítéseket tesznek, meddig képesek elmenni ebben a harcban? Vannak-e tabuk, morális határok? S vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát? - ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás, amelyben Huszár Zsolt, Botos Éva, Ficzere Béla és Vass György lép fel.

A Grönholm-módszert 2003-ban mutatta be a barcelonai Teatre Nacional de Catalunya, ahol a darab több évadon keresztül műsoron maradt. Azóta számos nyelvre lefordították, Spanyolországon kívül több országban vitték színre.

Jordi Galcerán 1964-ben született Barcelonában; az egyetemet is itt végezte el, katalán nyelv és irodalom szakon. Már a 80-as évek elején részt vett különböző amatőr, illetve alternatív színházak munkájában, drámaírói indulása is erre az időszakra tehető.

A Grönholm-módszer mellett főbb színpadi művei közé tartozik a Szörf (1994), a Dakota (1995), az Összefűzött szavak (1995), a Menekülés (1996) és a Karnevál (2005).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását