2024. április 26. - Ervin

Élénkülhet a gazdasági növekedés

Jövőre számottevően élénkül a magyar gazdaság növekedése, amihez persze hozzájárul az is, hogy idén rendkívül alacsony, 1,7 százalék lesz a GDP bővülése - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből. A br
2007. december 27. csütörtök 09:32 - Hírextra
A gazdaság motorja változatlanul az ipari termelés és az export. Az ipar az ideihez hasonlóan jövőre is 8 százalék körül fog nőni, a kivitel viszont a 2007-estől némileg elmaradva 16 százalékkal lesz nagyobb. Mindkét adat mögött elsősorban az európai gazdaságok növekedésének enyhe lassulása áll.

A beruházások idén nulla százalék körül alakulnak, ezen belül az építőipar teljesítménye csak 90 százaléka a 2006-osnak, főként az állami megrendelések zuhanása miatt. Jövőre viszont a nemzetgazdasági beruházások már 8, az építőiparé 10 százalékkal emelkedést mutathatnak. Ebből következően (a fejlesztések nagy importhányada miatt) a behozatal közelebb kerül az export dinamikájához. A folyó fizetési mérleg nagyobb deficitjében szerepe lesz annak, is, hogy a bruttó bérek 2008-ban már jelentősebben, 2 százalékponttal meghaladják az inflációt, ami kedvez a fogyasztásnak. A reálbérek a közszférában fél százalékkal javulnak, a versenygazdaságban másfél százalékkal.

Az infláció idén 8, jövőre 5 százalék lesz a gazdaságkutatók szerint, de az év végén elérheti a 4 százalékot is, bár a világpiaci hatások miatt ez nehezen becsülhető meg. Az élelmiszerek áremelkedése folytatódik 2008-ban is, az év egészében 10 százalékkal, és a háztartási energiahordozók is 7-8 százalékkal drágulnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását