2024. május 2. - Zsigmond

Orosz központ az ELTE szervezésében

Hudecz Ferenc, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és Szvák Gyula, az egyetem russzisztikai központ vezetője az egyetemek közötti kapcsolatok kiszélesítéséről tárgyalt és írt alá megállapodásokat Oroszországban, azt a célt szem előtt tartva,
2008. június 6. péntek 18:56 - Hírextra
A találkozókon a Moszkvai Állami Egyetem (Lomonoszov egyetem, MGU), az Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyeteme (MGIMO) és az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetem (RGGU) vezetői támogatásukról és részvételi készségükről biztosították az ELTE keretein belül egyfajta russzisztikai módszertani központ (Orosz Tanulmányok Központja) létrehozására irányuló terveket.
Hudecz Ferenc és Szvák Gyula pénteken Moszkvában magyar újságíróknak elmondta: az ELTE-n érezhetően nő az érdeklődés az orosz nyelv, kultúra és általában minden oroszországi történés iránt, s úgy ítélik meg, erre reagálni kell. Ennek jegyében tervezik egy olyan oktatási központ kialakítását, amelyre elsősorban az ELTE hallgatóit várják majd, később azonban a többi magyar egyetemről érkező érdeklődőket, végül pedig külföldi hallgatókat is, mivel reményeik szerint olyan nyelvet és országismeretet oktató központot alakítanak majd ki, amelyhez fogható alig lesz a világon.

Ehhez az első lépés lehet a Russzkij Mir alapítvánnyal aláírt megállapodás, amelynek értelmében az alapítvány módszertani és információs kabinetet ad könyvekkel, audiovizuális eszközökkel, adatbankokhoz való hozzáféréssel.

Hudecz és Szvák elmondta: a megállapodás értelmében a kabinet állományát évente frissítik majd a magyar féllel való megbeszélés alapján, de munkájában nem vesz részt az alapítvány, csak egyes projektekhez nyújt (vagy nem nyújt) anyagi támogatást. A kabinet már késő ősszel megnyílhat.

A nyelvet és országismeretet oktató központ kialakítása nem utolsó sorban az egyetem érdeke is, ugyanis bevétellel jár, de egyben szolgálja az orosz nyelvismerettel rendelkező szakértőkben hiányt szenvedő magyar gazdaság érdekeit is.

Az ELTE vezetőinek találkozóin felmerült orosz nyelven indítandó új mesterszakok létesítése, a hallgatói és oktatói cserék kiszélesítése, közös diplomát adó képzések előkészítése, és a doktori iskolák közötti együttműködés elősegítése, s az együttműködés kiterjesztése a bölcsészet-, társadalom-, természet- és alkalmazott tudományok számos területére.

Az ELTE küldöttsége felkereste a nyugat-szibériai hanti-manyszijszki Jugra Egyetemet is, amely az oroszországi finnugor és ezen belül a magyar nyelv oktatásának egyik központja, s együttműködési megállapodást írt alá Jurij Reutovval, az egyetem rektorával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását