2024. április 25. - Márk

Az OSZK megvette Comenius munkáját

Védetté nyilvánította és elővételi jogával élve, megvette az Országos Széchényi Könyvtár a Honterus Antikvárium hétfő esti árverésén Comenius Ámos János Janua Linguae Resrata (A Nyelvek Feltárt Ajtaja) című munkáját.
2007. december 11. kedd 12:53 - Hírextra
A Lesnán, 1649-ben kiadott könyvért 110 ezer forintot adott a bibliotéka. A könyvtár további, kisebb értékű tételeket is vásárolt az árverésen. Így 28 ezer forintért a Haladás szépirodalmi és ismeretterjesztő közlöny 1880-1881-es évfolyamát is.

Az árverés legmagasabb leütését Decsy Sámuel II. Lipót 1790. december 15-én, Pozsonyban tartott koronázásnak emléket állító műve, a Szent Korona története hozta. A kézzel színezett, rézmetszetekkel díszes munkát 500 ezer forintról 750 ezerig licitálták.

Hieronymus Ortelius német nyelvű krónikájának legutolsó, legterjedelmesebb,
1665-ös kiadását 600 ezer forintért vitték el.

Komoly verseny alakult ki Széchenyi István munkáiért. Az első kiadású Hitel, Világ és Stadium egyenként 30, illetve 36 ezer forintról indult, és 240, illetve 260 ezer forintnál ütötték le.
Széchenyi István és Kossuth Lajos háziorvosa volt Almási Balogh Pál, aki a kávé, a tea és a csokoládé "természethistóriai, diaeteticai és orvosi" szempontú magyarázatát adta tanulmányában. A ritka példányt 36 ezer forintról 210 ezerre licitálták.

Petőfi Sándor romantikus drámáját, a Tigris és hiénát a Nemzeti Színház számára írta, de az előadás előtti napokban visszavonta. Nyomtatásban viszont megjelent 1847-ben.
Ezért az első kiadásért 310 ezer forintot adott egy ismert gyűjtő.

Irodalmi ritkaság Márai Sándor Egy polgár vallomásainak dedikált, első kiadása, 14 ezer forintra tartották, és 95 ezer forintért vitték el. Gábor Miklós Márkus Lászlónak dedikálta A színész árnyéka című könyvét, ezt hétszeres licittel szereztek meg.

Megvettek minden Herman Ottó kötetet, a halászatról, a madarakról és a magyar ősfoglalkozásokról szóló írásokat négy-ötszörös áron.

A kéziratok közül kiemelkedett Báthory Gábor erdélyi fejedelem latin nyelvű, eredeti adománylevele és ennek korabeli, ritkaságszámba menő magyar fordítása. Az okirat 120 ezer forintos kikiáltási árát 370 ezer forintig emelték.

Egy dekoratív gyerekkönyvet a tizenhat kézzel színezett rézmetszettel illusztrált Gyerekek könyvét több mint másfél évszázadon át megőrizték tulajdonosai. Ez pedig igazi ritkaság, hiszen a gyerekek nem kímélik kedvelt olvasmányukat. 50 ezer forintos kikiáltási árról 210 ezerig tornázta fel magát.

Reim rézmetszetei az 1800-as évek eleji Pest és Buda nevezetességeit örökítették meg. A tételek 70-80 ezer forintról indultak és 80 és 130 ezer forintért egy gyűjteménybe kerültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását