2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Juhéj, van fahéj!

Lila lepelbe burkolt elefánt körül jártak hagyományos táncot a Srí Lanka-i fahéjtermesztők a hét végén, hogy hálát adjanak az isteneknek a 2004-es szökőár óta tapasztalható fellendülésnek.
2007. december 23. vasárnap 21:22 - Hírextra
A hatalmas cunami három évvel ezelőtt söpört végig a szigetország partján, és egyes részeken három kilométer mélyre betört a szárazföldre. A tengeri só elpusztította a növényzetet, és tönkretette a helyi fahéjtermesztést.

"A szökőár a fahéjtermesztők földjeinek 75 százalékát tönkretette. Új talajt kellett telepítenünk, és az egész termesztést az elejéről kellett kezdenünk. A termés drasztikusan esett a cunami után, de mára a termelés kezd visszaállni a normális kerékvágásba" - mondta a szertartáson a Srí Lanka déli részén fekvő Galle körzetben működő fahéjtermesztők szövetségének elnöke, miközben színes ruhákat és fejdíszeket viselő helyi fiatalok energikus táncot roptak körülötte.

A spanyol vöröskereszt és Srí Lanka mezőgazdasági minisztériuma pénzzel és új fahéjfacsemetékkel támogatta a termesztőket, illetve segítette a termőtalaj megújulását.

A fahéjtermesztés már sokat veszített a jelentőségéből a Srí Lanka-i gazdaságban, ám a délkelet-ázsiai szigetország ma is vezető fahéjexportőr: 2006-ban 12 500 tonnát szállított a fűszerből elsősorban Mexikóba és az Egyesült Államokba mintegy 67 millió dollár értékben.

Jóllehet a fahéjtermesztés valamennyire helyreállt Srí Lankán, még mindig számos épület romja emlékeztet a három éve történt katasztrófára. A sziget déli partjára már kezdenek visszatérni a turisták, viszont a keleti és az északi parton, ahol a tamil felkelők több évtizede tartó harcot folytatnak a kormánycsapatokkal, tovább várat magára a fellendülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását