2024. április 19. - Emma

Népszerűek vagyunk Lengyelországban

A magyar szépirodalom, köztük Márai Sándor és Esterházy Péter könyvei, a képzőművészet és a zene nagyon népszerű Lengyelországban - mondta el az MTI-nek Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2007. december 22. szombat 12:23 - Hírextra

Az intézet igazgatója és munkatársai azon izgultak egész évben, hogy felépüljön az új házuk, most az építés az első fázisban van és úgy látszik, hogy 2008. őszi programjaikat már az új helyen tarthatják meg.

Az 1972 óta szolgáló régi épület is Varsó központjában van, de az új még inkább ott van, a Kultúra Palotája előtt, a Varsói Filharmónia és a Nemzeti Színház kisszínpada mellett, a Moniuszko utcában.
Ez az ex-lex állapot határozta meg idén az intézet programjait, vagyis a hangsúly a külső rendezvényekre került. A Kodály-évvel összefüggésben tartott koncertekre kétszer is ingyen megkapta az intézet a varsói Operaházat.

Nagy sikerű kiállításokat, könnyűzenei koncerteket, irodalmi esteket rendezett az intézet a rendkívül népszerű Fabryka Trzciny Modern Művészeti Központban, ilyen volt például a My City Budapest nevű, háromnapos rendezvény, amelyet végigjárt mindkét főpolgármester. A budapesti A38 hajón a My City sorozatban korábban Varsó szerepelt.

Gordon István elégedett volt azzal, hogy az 1956-ról tartott magyar-lengyel történészi vitán 2-300 fiatal is részt vett.

Varsón kívül Krakkóban és Poznanban rendeztek kortárs irodalmi esteket. Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye születésének 100. évfordulóján teltházas irodalmi est volt az intézetben, a darabot nyár óta játssza a varsói Nemzeti Színház, de bemutatták Olsztynban és Wroclawban is.

Kiemelt népszerűségnek örvend Lengyelországban Márai Sándor munkássága, csaknem az egész életművét lefordították, A gyertyák csonkig égnek című dramatizált művét a Nemzeti Színház mutatta be. Esterházy Péter a másik nagy kedvence a lengyeleknek, gyakran meghívják könyveinek bemutatójára.

Az intézetet fölkeresők külön csoportját alkotják a "boglárcsikok", ők a II. világháború idején, menekültként Balatonbogláron jártak iskolába, így örök kapcsolatot alakítottak ki a magyar kultúrával. A varsói intézet kiállítást szervezett a régi boglári dokumentumokból, fotókból, s rendszeres összejöveteleket tart nekik az intézetben - mondta Gordon István.

Jövőre 1848. március 15-én Petőfire és Bemre közösen emlékező programot rendeznek. Óbuda és Varsó Bemowo kerületének kapcsolatai 10 évesek lesznek, ezt is méltón megünneplik.

Az Odera-parti Wroclawban, amely egyetemi város rengeteg fiatallal, s amelyet Lengyelország Velencéjének is neveznek, a multikultúrális fesztiválon Magyarország lesz a fővendég - tette hozzá az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását