2024. április 26. - Ervin

Dixieland a Müpában

A Benkó Dixieland Band a világon először vállalkozott arra, hogy karácsonyi igeliturgiára New Orleans-i zeneművet komponáljon és azt klasszikus kórussal mutassa be a közönségnek. A Karácsonyi Misét december 29-én adják elő a Művészetek Palotájában - közöl
2007. december 22. szombat 15:07 - Hírextra

Benkó Sándor elmondta: a világ számos kórusa kérte az együttest, hogy a Karácsonyi Misét liturgiamentes, teljes egészében zenemű formára dolgozza át, az improvizatív részeket utólag kottázzák le. Így a zeneművet akár klasszikus zenészek is előadhatják a világ bármely színpadán.
Az 1991-ben bemutatott, azóta átdolgozott Karácsonyi Mise ősbemutatóján a zenekar tagjai - Halmos Vilmos (zongora), Nagy Jenő (bendzsó), Kelemen Zsolt (bőgő), Kovacsevics Gábor (dob), Zoltán Béla (trombita), Nagy Iván (pozan), Benkó Sándor (klarinét) - mellett vendégzenészek lépnek fel.

A nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Honvéd Férfikar és az Állami Énekkar alkotta egyesített kórust Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényli. Fellép Berki Tamás (ének), Szalóky Béla (rézfúvósok), Lázár István (trombita), Mikó Ilona (ütőhangszerek) és Dennert Árpád (klarinét). Az előadás producere és zenei rendezője Benkó Sándor.

A mise hátteréről Benkó Sándor elmondta: az együttes amerikai egyházi szertartások nyomán határozta el, hogy megpróbál egy olyan művet létrehozni, amely New Orleans zenei világából áthoz valamit az európai világba. Felvették a kapcsolatot a római katolikus, a református, az evangélikus és a görögkeleti egyházzal, valamint a zsidó felekezettel, s liturgiájuk, útmutatásuk alapján született meg a mű, amelynek minden hangját a zenekar tagjai írták.

"Ez egy Benkó Dixieland-mise, egyetlen ismert dallam vagy spirituálé nélkül" - hangsúlyozta a zenekarvezető. A művet először a nyíregyházi evangélikus templomban mutatták be 1991 karácsonyán, lemez készült belőle, a televízió közvetítette.

A Karácsonyi Mise 18 zeneszámát az együttes tagjai készítették, mindenki minden zenei helyre annyi zeneszámot írt, amennyit akart. Vallásos emberek, felnőttek és gyerekek közreműködésével válogatták ki a legjobb változatot. Ezután Nagy Iván egységes "arcra" hangszerelte a számokat. Eredetileg is a nyíregyházi Cantemus vegyeskar működött közre.

Amikor több kórus kifogásolta, hogy kevés a műben a kórusfeladat, megnövelték a kórusok szerepét, nagyobb önálló kórusrészleteket vettek bele. Gyakorlatilag új mű született, a mise régi elemeivel. Két évvel ezelőtt határozták el, hogy decemberben ezzel a misével zárják le a zenekar 50. jubileumi évének eseményeit.

A mise angolul szólal meg, így nemzetközi porondon bárhol előadható. A kórusok tagjai úgy próbáltak, hogy számítógépes lemezen megkapták a kottát, otthon gyakorolhattak, azután következett az összejátszó próba a kórusokkal, majd a koncert napján lesz egy összpróba.

Benkó Sándor közölte, hogy a december 29-i koncert jegyei már elfogytak.

A Karácsonyi Mise története lemezmelléklettel együtt megtalálható a Benkó Dixieland Band című, novemberben megjelent reprezentatív kötetben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását