2024. május 2. - Zsigmond

Egyre rosszabb a levegő

A jelenlegi meteorológiai helyzet miatt romlik Budapest és a vidéki nagyvárosok levegőminősége. A legjelentősebb légszennyezők a szálló por 10 mikron átmérőnél kisebb összetevői. Nincsen olyan alacsony porkoncentráció, ami hatástalan lenne egészségünk sz
2007. december 21. péntek 18:55 - Hírextra
Gyulladásos folyamatot indítanak el a tüdő szövetben, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, ami vérrög képződéshez vezet.

Európa 23 fővárosa légszennyezettségi és egészségi adatai elemzése alapján (APHEA2 program, amelyben Magyarország is részt vett) megállapították, hogy a szálló por koncentráció rövid távú emelkedése 10 mikrogram/m3-enként 0,6%-kal növeli a napi összhalálozás, valamin 0,9%-kal a napi szív-érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. A vizsgálat kimutatta, hogy 10%-kal nő az idült légzőszervi betegségek és asztma miatti kórházi betegfelvételek száma is.

Jelenleg Budapest 7 mérőállomásán volt a napi átlagos szálló por szennyezés 100 µg/m3 felett, a legnagyobb eltérést Csepelen mérték, itt mintegy két és félszer volt magasabb a légszennyezettség, mint a napi határérték. (50 µg/m3).

Tekintettel a szálló por egészségkárosító hatásaira szükségesnek tartjuk azt, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a lehetséges hatásokra, és a megelőzés, illetve védekezés lehetőségeire.

A fennálló, egészségre veszélyes légszennyezettségi helyzet elsősorban a keringési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek számára jelent megnövekedett egészségi kockázatot. Az idősek és a keringési- és légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak. Az általános lakosság körében légzőszervi panaszok alakulhatnak ki.

" Az érzékeny és beteg embereknek szükség lehet az egyéni védekezésre (pl. inhalátor használata asztmásoknál) és javasoljuk, hogy lehetőleg minimálisra csökkentsék a szabadban történő tartózkodás időtartamát, az aktív testmozgást.

" Az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet.

" A gyermekeket óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását