2024. április 23. - Béla

Jön a blogdráma?

A budapesti Örkény Színház is részt vesz az Európa Tanács Kultúra 2000 programja támogatásával ez év őszén indult Blog the Theatre - Blogold a színházat című projektben, amelynek keretében olyan blogszövegeket kutatnak fel, amelyek színházi feldolgozásra
2007. december 21. péntek 12:59 - Hírextra
Tájékoztatása szerint öt ország - Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Románia - vesz részt az elsősorban az internet iránt érdeklődő és fiatalos gondolkodású közönséget megcélzó színházi kezdeményezésben.

A budapesti Örkény István Színház mellett olyan világhírű színházak tartoznak a művészeti vállalkozás tagjai közé, mint a krakkói Stary Teatr, a bukaresti Bulandra, a palermói Teatro Garibaldi és a projektet koordináló grazi Schauspielhaus.

A Blog the Theatre olyan blogszövegeket kutat fel az interneten, melyek közérdeklődésre tarthatnak számot és stílusuk, valamint tematikájuk miatt színházi feldolgozásra is alkalmasak.

A projekt első szakaszában, 2007 december végéig az úgynevezett blogvadászok kiválasztanak 15-20 blogot, vagyis internetes naplót, s ezek szövegrészleteiből 2008 januárjában a projektben magyar oldalról résztvevő három fiatal rendező - Dömötör András, Rusznyák Gábor és Tóth András - valamint a színház művészeinek közreműködésével felolvasó-színházi estet tartanak. Az Örkény Színházban ezt az est 2008. január 26-án lesz.

Az ott szereplő blogok közül három nyeri majd el a blogvadászok, a színház művészei és az internetes szavazatok alapján odaítélt díjat, amely a pénzbeli juttatáson kívül a blog kísérleti jellegű színházi feldolgozása.

Az Örkény Színház által felkért írók (akik lehetnek akár a blogtulajdonosok is, de az elképzelések szerint lehetőleg fiatal szerzők) a három győztes blog alapján egy-egy egész estés darab tervét nyújtják be a grazi központnak. A május 21-25. között a grazi Schauspielhausban megrendezendő Blogtxt Fesztiválra a rendezőkkel és színészekkel közösen létrehoznak három, egyenként 20-30 perces jelenetet illetve darabrészletet.

Ezek az előadásrészletek aztán a grazi fesztivál közönsége elé kerülnek, s versengenek egymással. A fődíj a győztes mű(részlet) fiatal szerzője számára nem más, mint hivatalos felkérés a tervezett darab megírására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását