2024. május 4. - Mónika, Flórián

Határőrségről kiállítás

A Határőrség története címmel nyílt állandó kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban; a tárlatot Holló József, az intézmény főigazgatója és Béndek József, a Határőrség országos főparancsnoka nyitotta meg a schengeni határnyitás napján, pénteken Budap
2007. december 21. péntek 16:09 - Hírextra
"Véget ért egy fejezet, amellyel egy magasan kvalifikált, kitűnő csapat egy másikba olvad" - mondta Holló József, utalva a január 1-jével a rendőrség szervezetébe integrálódó határőrségre.

Hozzátette: amit a határőrség véghez vitt, az a nemzet és az ország biztonságát, védelmét jelentő, fáradságot nem kímélő, embert próbáló katonai feladat volt.

Béndek József a határőrség történetének legfőbb szakaszait felidézve elmondta: megszűnik egy több mint 62 éves szervezet, és ez korszakváltást jelent mindenkinek az életében.

A Hadtörténeti Múzeum egyik termében nyílt tárlaton három kirakatban láthatók a határőrség három fő korszakának relikviái: egyenruhák, fegyverek és eszközök.

Az 1945-től 1956-ig terjedő időszak emlékei között látható egyebek mellett egy hírvivőgalamb-tartódoboz, az 1956 és 1989 közötti évekből helyet kaptak többek határsértőktől lefoglalt, végtagokra erősíthető, őznyomokat formázó talpak, szovjet éjszakai keresőtávcsövek és Szokol típusú adó-vevők.

Az 1989 utáni évekből származó emlékek között kapott helyet az a drótvágó, amellyel 1989. június 27-én Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter jelképesen átvágta a vasfüggönyt.
A kiállítás elemei a határőrség körmendi központi múzeumából kerültek a Hadtörténeti Múzeumba. Holló József ígéretet tett arra, hogy a megszűnő határőrség emlékeit a jövőben is gyűjtik, megőrzik és feldolgozzák.

A Határőrség Országos Parancsnokságának aulájából a Hadtörténeti Múzeum díszudvarába helyezték át a határőrség hősi halottainak emléktábláit és azt a kopjafát, amely a határőr hősök emlékét hirdeti. Az átkerült emlékeket Béndek József és Holló József mellett Kökényesi Antal, a határőrséget magába olvasztó Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója is megkoszorúzta.

Az eseményen Holló József a Hadtörténeti Intézet és Múzeum arany emlékérmét adta át Béndek Józsefnek, míg Béndek József díszkardot nyújtott át Juhász Gábornak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását