2024. május 3. - Tímea, Irma

Újraértelmezett kiállítás

New York után először Pécsett látható Európában a Természet és Technika - Az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916-1923 címmel megrendezett tárlat; a Moholy-Nagy László munkásságát bemutató kiállítás csütörtökön nyílt meg a Vasarely Múzeumban.
2007. december 20. csütörtök 17:41 - Hírextra

Botár Olivér, a winnipegi Manitoba Egyetem professzora, a kiállítás Kanadában élő kurátora elmondta: a tárlat egyfajta tudományos vállalkozás, amely újraértelmezi a leghíresebb magyar "bauhausler", Moholy-Nagy László munkásságát. A neves művész munkásságával kapcsolatosan ugyanis joggal vethető fel a kérdés, hogy szerteágazó életműve mennyiben tartozik a magyar, és mennyiben az egyetemes művészettörténethez - mutatott rá a kurátor.

Szólt arról is, hogy a Pécsett látható anyag a művész munkásságának korai szakaszát, az 1916 és 1923 közötti, "emigráció és integráció közötti vízválasztó időszakot" foglalja össze.

Kiemelte: ennyi Moholy-Nagy László-alkotás még nem volt Magyarországon látható, ugyanis az életmű legnagyobb részét külföldi múzeumok és magánygyűjtők őrzik.

Hozzátette: a kiállítás megvalósulásában jelentős szerepet játszott a művész Michiganban élő lánya, Hattula Moholy-Nagy, valamint a New York-i Salgó Alapítvány.

Az általuk összegyűjtött, illetve kölcsönzött anyag, valamint a hazai köz- és magángyűjtemények jeles darabjainak segítségével átfogó kép rajzolódik ki a kinetikus művészet egyik atyjaként számon tartott festő, grafikus, fényképész, író, szerkesztő, tipográfus, színpadtechnikai szakember, filmes, szenvedélyes pedagógus tevékenységéről, belehelyezve azt a magyar aktivizmus legnagyobb alkotóinak, köztük Kassák Lajosnak, Bortnyik Sándornak, Nemes Lampért Józsefnek és Tihanyi Lajosnak a munkásságába - hangsúlyozta Botár Olivér.

Mint mondta, a 2008. március 31-én záruló kiállítás anyaga ezt követően Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában lesz látható, de tárgyalások folynak többek között a karlsruhei Zentrum für Kunst und Mediennel is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását